Merkel en May in februari dit jaar op een EU-top op Malta
NOS NieuwsAangepast

Merkel over brexit: ze hoeven zich geen illusies te maken

Groot-Brittannië hoeft niet te denken dat het dezelfde rechten en privileges behoudt als het de Europese Unie eenmaal verlaat. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

"Ik heb het idee dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken. Dat is tevergeefs", zei ze in een regeringsverklaring in het Duitse parlement. Ze kreeg luid applaus voor die opmerking.

Groot-Brittannië zal een buitenstaander worden en kan nooit een betere positie krijgen dan een lidstaat van de EU. "Daar zijn alle 27 lidstaten het over eens."

Duitsers in Groot-Brittannië

Merkel zei in de verklaring dat ze zich zorgen maakt over de ongeveer 100.000 Duitsers die in Groot-Brittannië wonen. "Een gezin met kinderen dat zich zorgen maakt om hun werk en hun ziektekostenverzekering, een gepensioneerde vrouw die voor haar werk naar Engeland moest verhuizen en is gebleven, een student die meedoet aan een uitwisselingsproject."

Ze wil dat voor al deze mensen goede afspraken worden gemaakt, zoals er andersom voor Britten in de EU goede afspraken moeten worden gemaakt.

Onomkeerbaar

Merkel benadrukte dat eerst duidelijk moet worden wat de voorwaarden worden voor het Britse vertrek, voordat kan worden gepraat over de toekomstige verhouding tussen de EU en Londen. Deze volgorde is onomkeerbaar, aldus Merkel.

Zaterdag is er een EU-top over de brexit, waarin de 27 staten die overblijven de richtlijnen voor de onderhandelingen zullen vaststellen. Voor de brexit-onderhandelingen staan twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl