Wikipedia
NOS NieuwsAangepast

Bijwerkingencentrum: mogelijk drie volwassenen dood door Ritalin

Mogelijk zijn drie volwassenen overleden als gevolg van het gebruik van het adhd-medicijn Ritalin. Dat blijkt uit een rapport van bijwerkingencentrum Lareb, dat deze week verscheen en waar het Nederlands Dagblad over schrijft.

Het gebruik van Ritalin door volwassenen is nog niet officieel goedgekeurd. De werkzame stof methylfenidaat in Ritalin kan een verhoogd risico geven op hartklachten en depressie.

Hoewel het medicijn niet officieel goedgekeurd is voor mensen boven de 18, wordt het wel in de richtlijnen voor psychiaters genoemd als effectief geneesmiddel voor de behandeling van adhd bij volwassenen.

Meldingen

In totaal zijn er tot nu toe 542 meldingen binnengekomen bij Lareb van volwassenen die mogelijk last hebben van bijwerkingen van Ritalin. 98 van die klachten worden aangemerkt als ernstig, waaronder de drie sterfgevallen.

Lareb erkent dat het verband tussen de dood en het medicijngebruik niet vastgesteld is. Volgens het bijwerkingencentrum is er meer onderzoek nodig.

Bezorgd

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie op het rapport weten bezorgd te zijn over het toenemende gebruik van methylfenidaat door volwassenen.

In 2015 slikten 57.000 volwassenen het middel, ook al wegen volgens het CBG de resultaten meestal niet op tegen de bijwerkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl