Mensen maken een selfie voor het geboortehuis van Johan Cruijff aan de Akkerstraat in Betondorp
NOS VoetbalAangepast

'Johan Cruijff Plein is de volgende stap'

Het duurde maar en duurde maar. Maar dinsdagavond kwam er eindelijk witte rook uit Amsterdam. De Amsterdam Arena wordt de Johan Cruijff Arena. Het nieuws klonk David Endt, voormalig teammanager van Ajax en schrijver en journalist, als muziek in de oren.

Endt deed onlangs al een oproep om desnoods de vox populi, de stem van het volk, te laten gelden. Zijn gedachte: als de mensen het stadion het Johan Cruijff Arena zouden noemen, is dat stadion het Johan Cruijff Arena. Dan heb je geen regeltjes of wetten nodig.

"Eigenlijk had het al zo moeten zijn, maar ik ben blij dat het stadion nu zo gaat heten", aldus Endt. "Alleen de naam Arena zou ik iets anders willen hebben. Het woord arena is latijn voor zand."

David Endt

"Het zou Johan Cruijff Plein moeten zijn", gaat Endt verder. "Ik overdrijf een beetje, maar Johan Cruijff Plein zou refereren aan pleintjesvoetbal. Het plein was voor hem de basis."

Endt weet dat zijn gedachte waarschijnlijk geen werkelijkheid wordt, maar wie weet komt er in Amsterdam nog wel een Johan Cruijff Plein op een andere plek.

Naast de naamswijziging van de Arena wordt er ook nog een straat, plein of brug naar Cruijff vernoemd. Endt opteert dan voor de Brink, het centrale plein in Betondorp, waar Johan Cruijff opgroeide. "De Johan Cruijff Brink of toch het Johan Cruijff Plein..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl