Peter Rehwinkel in zijn tijd als burgemeester van Groningen
NOS NieuwsAangepast

Hoe een burgemeester die onder vuur lag tóch weer burgemeester werd

De benoeming van Peter Rehwinkel als tijdelijk burgemeester van Zaltbommel doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. "Dit is waarom mensen de politiek niet meer zien zitten", "deze man is volstrekt ongeloofwaardig" en "het partijkartel heeft weer toegeslagen" zijn enkele van de reacties op Twitter.

De negatieve commentaren verwijzen naar zijn periode als burgemeester van Groningen, waarin hij veelvuldig onder vuur lag. Vooral toen hij plotseling aftrad vanwege een baan in Barcelona, die niet bleek te bestaan. Ook was er kritiek op zijn gebruik van wachtgeld.

Ondanks die bezoedelde reputatie koos de gemeenteraad van Zaltbommel uit vijf kandidaten voor de PvdA'er. Alleen de SGP had een andere kandidaat op nummer een staan. De Gelderse commissaris van de koning Cornielje (VVD) beëdigde hem gisteren als waarnemer.

Waarnemer hoeft niet

De commissaris van de koning heeft de macht als het gaat om het benoemen van tijdelijke burgemeesters. Hij overlegt daarover in principe met de gemeenteraad, zo deed Cornielje dat ook in Zaltbommel. Daaruit kwam zijn besluit om een waarnemer te benoemen.

Maar dat besluit staat niet bij voorbaat vast. Zo besloot oud-commissaris Tichelaar van Drenthe vorig jaar na zo'n overleg dat Emmen geen waarnemend burgemeester nodig had. De fractievoorzitters vonden dat het huidige college "prima in staat is de gemeente te runnen". En dus was locoburgemeester Bouke Arends negen maanden de baas.

Terug naar Zaltbommel. Kees Metz is fractievoorzitter van Zaltbommel Veranderen met Visie, de grootste partij in de gemeenteraad. Hij mag vanwege de geheimhouding niet uit de school klappen over de sollicitatieprocedure, maar wil wel toelichten wat hem in Rehwinkel aantrok.

Hij heeft een waanzinnig netwerk.

Kees Metz, fractievoorzitter ZVV

Hij ziet het helemaal zitten met Rehwinkel. "Tot dat laatste moment had hij een heel goede staat van dienst. Hij heeft ook een waanzinnig netwerk."

Dat laatste in combinatie met een "krachtig profiel" maakt de PvdA'er tot een goede keus, vindt Metz. "We moeten de komende tijd knopen doorhakken. We zijn een kleine gemeente en zullen moeten samenwerken. Rehwinkel kan de boel organiseren."

Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Kees Kesting vindt dat belangrijk. "We zijn in Zaltbommel aan het stoeien met een herindeling en daar heeft hij ook ervaring mee", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Wat ook meespeelt is dat hij een waarnemer is, geen burgemeester voor altijd."

Wachtgeld

Er is ook met Rehwinkel over Groningen gesproken, vertelt Metz. "Hij heeft uitgelegd wat er gebeurd is, heeft aangegeven wat voor fouten hij heeft gemaakt en hoe hij dat hersteld heeft." Metz verwacht dat de nieuwe burgemeester "dat vlekje gewoon zal wegpoetsen".

Rehwinkel blijft in elk geval aan tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Als hij dan vertrekt, heeft hij wederom recht op wachtgeld. Hij krijgt net zolang geld van de gemeente als de waarneming duurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl