NOS SportAangepast

De 'Sjarapova BV' draait vanaf morgen weer op volle toeren

Tennisster. Winnares. Zakenvrouw. Mode-icoon. Maar sinds vorig jaar ook dopingzondares: Maria Sjarapova.

De sportwereld was in shock toen de Russin vorig jaar in een wereldwijd uitgezonden persconferentie bekende dat ze positief was bevonden op het verboden middel meldonium. Ze bekende schuld en boog diep. Ze had een fout gemaakt en werd uiteindelijk voor vijftien maanden geschorst.

Dopingdeskundige Douwe de Boer: "Ik denk dat ze als voorbeeld is gesteld. Ze is te eerlijk geweest. En het is ook een beetje triest. Meldonium is een medicijn dat gebruikt wordt tegen allerlei kwaaltjes. Het werkt als een aspirientje of paracetamolletje."

Sjarapova is terug: ze is te eerlijk geweest

Vannacht om twaalf uur loopt die schorsing af. Morgen mag ze dus weer tennissen en maakt de Russin meteen haar rentree bij het WTA-toernooi in Stuttgart. Dat is normaal niet meer dan een opwarmtoernooi, in aanloop naar Roland Garros, maar dankzij Sjarapova is Stuttgart voor even het middelpunt van het internationale tennis.

De tenniswereld is verdeeld over de terugkeer van Sjarapova op basis van een wildcard. In het nee-kamp zitten onder anderen Caroline Wozniacki, Agnieszka Radwanska en Roberta Vinci, haar tegenstandster in de eerste ronde in Stuttgart. Maar ook Andy Murray is tegen het uitdelen van wildcards aan dopingzondaars.

De gematigdere spelers, zoals Roger Federer, vinden dat als een schorsing eenmaal is geweest, dat hij dan is geweest.

Tegenstandster Sjarapova tegen wildcard

Volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen denken toernooien heel anders: "Dat zijn commerciële evenementen. Als de grote ster als eerste naar jou toekomt, dan ben je daar natuurlijk heel blij mee."

Bij het grastoernooi in Rosmalen is Sjarapova ook gewoon welkom. Toernooidirecteur Marcel Hunze houdt een wildcard voor haar apart. Of de Russin op het aanbod ingaat hangt af van haar deelname aan Roland Garros, dat pal voor Rosmalen is.

Sponsors steunen Sjarapova

Het is volgens Beerthuizen een teken aan de wand dat de grote partnerships met bedrijven gewoon zijn blijven bestaan. Ook haar eigen snoepmerk Sugarpova zal profiteren van haar rentree. De B.V. Sjarapova draait weer op volle toeren.

Tenniscommentator Marcella Mesker is blij dat de superster weer op de WTA Tour te zien is: "Het vrouwentennis heeft Maria Sjarapova nodig. Het wordt tijd dat we haar weer terug gaan zien."

Maria Sjarapova: op en naast de baan een graag geziene gast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl