FNV wil snel meer beveiligingspersoneel op Schiphol

Aangepast
Lange rijen voor de beveiligingscontroles op Schiphol. ANP

De drukte op Schiphol door de meivakantie is voorlopig nog niet voorbij, maar er zijn nu al zorgen over de nog drukkere zomervakantie. De lange wachttijden worden veroorzaakt door de snelle groei van het aantal passagiers en een tekort aan beveiligingspersoneel, zegt Leen van der List van vakbond FNV Schiphol.

Volgens hem worden te weinig beveiligingsmensen ingezet en loopt ook de planning van Schiphol en de beveiligingsbedrijven niet soepel. Van der List zegt dat er zo snel mogelijk extra personeel moet worden aangetrokken. "Iedere dag telt, want je moet die mensen ook nog opleiden voor de zomerperiode."

Volgens Van der List is het personeelstekort een gevolg van bezuinigingen uit het verleden. Het gevolg is dat de beveiligers veel werkdruk ervaren en het ziekteverzuim hoog ligt, zegt hij.

Daarbij is het aantal reizigers de afgelopen jaren harder gegroeid dan voorspeld. Schiphol schatte de groei voor dit jaar in op 2 tot 4 procent, maar in het eerste kwartaal was dit al gemiddeld 8,6 procent.

Passagiers Schiphol

Schiphol zegt dat voor het opvangen van de vakantiedrukte extra beveiligingspersoneel is ingehuurd. Ook zijn er zeven extra punten om door de controle te komen. "Schiphol zet op drukke dagen de maximale capaciteit van personeel en faciliteiten in. Die capaciteit is dan soms nog steeds te weinig om de passagiersflow te verwerken", zegt een woordvoerder. "Dat komt doordat er op zo'n dag pieken en dalen zijn in het aantal passagiers."

FNV Schiphol wil zo snel mogelijk met de luchthaven in gesprek. "Dit kan niet zo doorgaan", zegt Van der List. "Het personeel kijkt met angst en beven naar de komende zomerperiode." Ook Schiphol wil de meivakantie goed evalueren.

Met 63,3 miljoen passagiers in 2016 is Schiphol de derde luchthaven van Europa. Heathrow (75,7) en Charles de Gaulle (65,9) staan op de eerste en tweede plaats. Tot 2020 mag Schiphol maximaal 500.000 vluchtbewegingen uitvoeren. Dat maximum nadert met rasse schreden: in 2016 zat de luchthaven al op 479.000 vluchten.