Het stembiljet voor Nederlanders in het buitenland
NOS NieuwsAangepast

919 Nederlanders in het buitenland stemden voor niets

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart zijn 919 stembiljetten uit het buitenland te laat binnengekomen. Dat komt overeen met 1,3 procent van het aantal Nederlanders dat zich had geregistreerd in het buitenland, zegt de gemeente Den Haag, die de stemmen uit het buitenland coördineerde.

Vijf jaar geleden, bij de verkiezingen in 2012, waren er veel minder geregistreerde kiezers in het buitenland: 40.493 tegen 69.132. Toen ging het mis bij 709 stembiljetten (1,8 procent).

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de 919 stembiljetten uit de hele wereld komen. Er is niet een bepaalde regio of land waar het veel vaker misging, zegt Eric Stolwijk. Over de oorzaak van de vertraging wil hij zich niet uitlaten: "We gaan kijken hoe het is gelopen, we gaan het proces evalueren. We kunnen per stem nakijken wanneer een biljet op de post is gegaan."

Hoeveel Nederlanders in het buitenland ervan afzagen om hun biljet nog op te sturen omdat het laat binnenkwam, is overigens niet bekend.

Elke stem die verloren gaat, is er een te veel.

Woordvoerder Eric Stolwijk van de gemeente Den Haag

Het aantal mensen dat een officiële klacht heeft ingediend is volgens de gemeente Den Haag "minimaal". Dat niet alle stemmen tijdig binnen waren en dus meetelden, betreurt de gemeente: "Elke stem die verloren gaat is er een te veel." De woordvoerder benadrukt erbij dat er risico's blijven zolang digitaal stemmen niet veilig genoeg wordt geacht.

In de weken voor de verkiezingen was er veel te doen over de 'buitenlandse' stem. Nederlanders beklaagden zich erover dat ze hun stemdocumenten maar niet ontvingen. Er werd een rechtszaak aangespannen om de termijn te verlengen, maar de rechter wees die eis af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl