Gewonde militairen worden behandeld in een ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Afghaanse minister van Defensie weg na aanslag

De Afghaanse minister van Defensie heeft ontslag genomen vanwege de Talibanaanslag die aan meer dan 130 mensen, met name militairen, het leven kostte. Ook de legerleider heeft zijn functie neergelegd.

De aanslag was vrijdag op kamp Shaheen, een van de twee legerbases in het noordelijk gelegen Mazar-i-Sharif. Tien gewapende mannen en zelfmoordcommando's wisten de basis binnen te dringen. Het was de grootste aanslag door de Taliban op een Afghaanse basis ooit.

Nederlanders

Op het moment van de aanslag waren drie Nederlanders op de basis. Zij hebben medische hulp verleend aan de gewonden.

Het aantal doden en gewonden is niet officieel bekendgemaakt, maar de persbureaus baseren zich op meerdere bronnen die zeggen dat er zeker 130 mensen zijn omgekomen.

De Taliban maken de dienst uit in ongeveer 40 procent van Afghanistan. In het land zijn bijna 9000 Amerikaanse manschappen gestationeerd om de Afghanen te helpen in de strijd tegen de moslimextremisten. Er zijn 100 Nederlandse militairen actief in Afghanistan.

De Amerikaanse minister van Defensie brengt juist vandaag een onaangekondigd bezoek aan Afghanistan. Jim Mattis is vanmorgen in de hoofdstad Kabul aangekomen om te praten over het Amerikaanse beleid voor Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl