De militaire basis waar de Taliban vrijdag een aanslag pleegden
NOS NieuwsAangepast

Dodental stijgt na aanslag Taliban op Afghaanse legerbasis

In Afghanistan is het dodental na de aanslag op een legerbasis door de Taliban flink opgelopen. Het Afghaanse leger meldde gisteren dat er ongeveer 50 doden en 70 gewonden waren. Volgens militaire bronnen heeft de aanslag zeker 140 levens geëist. Er zijn meer dan 160 gewonden.

Tien gewapende Talibanstrijders hadden zich verkleed als Afghaanse militairen en drongen gisteren de basis binnen. Zelfmoordcommando's zaaiden verwarring met explosies en overrompelden de beveiliging, zegt correspondent Joeri Boom.

Schutters openden daarna het vuur in de moskee, waar militairen bijeen waren voor het vrijdaggebed. Daarna sloegen ze toe in de kantine, waar militairen zaten te eten.

Nederlandse militairen

De aanval vond plaats op kamp Shaheen, een van de twee legerbases in het noordelijk gelegen Mazar-i-Sharif. Er waren op dat moment drie Nederlanders op de basis, die medische steun verlenen aan de militairen van de NAVO-missie die actief is in Afghanistan. Het Nederlandse contingent is gestationeerd op een andere basis.

De Nederlandse militairen hebben Afghaanse gewonde militairen medische hulp gegeven, totdat die per helikopter werden afgevoerd. De Nederlanders verblijven op een extra beveiligd deel van de basis en zijn nooit in gevaar geweest, laat Defensie weten.

Minister Hennis van Defensie bracht de afgelopen dagen een bezoek aan de ongeveer honderd Nederlandse militairen op de andere legerbasis die daar zitten voor hun bijdrage aan de NAVO-missie.

Terugschieten

Dat de extremisten bij hun aanval zoveel slachtoffers konden maken, komt waarschijnlijk doordat Afghaanse militairen niet continu bewapend op de basis lopen, zegt Boom. "Lang niet alle militairen die beschoten werden, konden terugschieten."

Pas na een urenlang vuurgevecht slaagden militairen erin vijf of zes aanvallers te doden. Een van hen bleek een niet-geëxplodeerde bomgordel te dragen. Volgens een defensiewoordvoerder is er ook een aanvaller gevangengenomen.

De Taliban hebben de aanslag opgeëist. Het is een vergelding voor het uit de weg ruimen van enkele Talibanleiders, zegt de terreurorganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl