Afghaanse troepen bij de aangevallen legerbasis
NOS NieuwsAangepast

Taliban in militair uniform richten bloedbad aan op legerbasis

Gewapende Talibanstrijders hebben op een legerbasis in het noorden van Afghanistan een bloedbad aangericht. Er zijn tientallen Afghaanse militairen gedood, verklaarde een Amerikaanse militaire woordvoerder. Hij schatte het totale aantal slachtoffers, doden en gewonden, op vijftig.

De extremisten kwamen, verkleed in Afghaanse militaire uniformen, naar de basis bij Mazar-i-Sharif en verschaften zich toegang door met een raket de controlepost weg te blazen.

In de moskee, waar militairen het vrijdaggebed bijwoonden, openden ze het vuur met automatische wapens en brachten ze granaten tot ontploffing. Daarna sloegen ze toe in de kantine van de legerbasis. De Taliban hebben de aanslag vrijwel direct opgeëist.

Vuurgevecht

Pas na een urenlang vuurgevecht slaagden de militairen erin vijf of zes aanvallers te doden. Een van hen bleek een niet-geëxplodeerde bomgordel te dragen. Volgens een defensiewoordvoerder is er ook een aanslagpleger gevangengenomen.

De legerbasis ligt in de doorgaans rustige provincie Balch, en vormt het commandocentrum voor alle Afghaanse troepen in het noorden van Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl