Macron bij het uitbrengen van zijn stem
NOS NieuwsAangepast

Macron duidelijk aan kop in uitgelekte polls Frankrijk

Emmanuel Macron heeft duidelijk de leiding genomen in uitgelekte exitpolls over de Franse verkiezingen. Volgens de Franstalige Belgische omroep RTBF, die gegevens van verschillende tussentijdse peilingen heeft, staat de sociaal-liberaal Macron op 24 procent van de stemmen.

Zijn drie belangrijkste tegenkandidaten, de rechts-populistische Le Pen, de conservatief Fillon en de radicaal-linkse Mélenchon strijden om de tweede plaats. Zij lijken ieder tussen de 18 en 20 procent van de kiezers achter zich te verzamelen. Le Pen ligt heel licht voor op de andere twee. De twee kandidaten met de hoogste score strijden in de tweede ronde op 7 mei om het presidentschap van Frankrijk.

De voorlopige polls hebben een foutmarge van 2,5 tot 3 procent, dus er is nog van alles mogelijk. Franse media mogen geen exitpolls publiceren zolang de stembureaus nog open zijn. Hoe de exitpolls zijn uitgelekt is onduidelijk.

Opkomst

Om 17.00 uur had 69,4 procent van de Franse kiezers zijn stem uitgebracht. Vijf jaar geleden was dat 70,5 procent. De stembureaus in Frankrijk zijn op de meeste plaatsen nog tot 19.00 uur open.

In grote steden als Parijs en Marseille kunnen mensen nog tot 20.00 uur stemmen. Daarna wordt bijna direct een exitpoll bekendgemaakt.

Vragen?

Heb je vragen over de Franse verkiezingen? Wat kan de uitslag betekenen voor Nederland? Maakt het wat uit wie er wint? Stel alle vragen op de NOS Facebook site.

Franse verkiezingen: Wat wil jij weten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl