Achter de tralies in Noord-Korea: Amerikanen zijn wel vaker de klos
De teller staat momenteel op drie. Drie Amerikanen in een Noord-Koreaanse cel. Twee van hen zitten al sinds vorig jaar tussen de gevangenismuren in het land van dictator Kim Jong-un. De derde werd vrijdag aangehouden. Het is een man van in de vijftig die in Noord-Korea was om te praten over hulpverlening. De reden van zijn arrestatie is onduidelijk.
In januari vorig jaar overkwam het de 21-jarige Otto Warmbier, een Amerikaanse student. Hij zou tijdens zijn reis door Noord-Korea een vlag met een politieke slogan hebben gestolen. Voor het stelen van communistische propaganda werd hij veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid.
Was het zijn eigen schuld door deze studentengrap uit te halen in het Aziatische land? Noord-Koreadeskundige Sico van der Meer van Clingendael noemde het een 'domme actie'. "Je weet dat het een raar land is als je daarheen afreist. Je moet daar gewoon niet aan staatspropaganda komen."
Volgens Van der Meer paste de veroordeling van Warmbier goed in het plaatje van 'Amerikaantje pesten'. Noord-Korea lijkt er een soort 'politieke ruilhandel' op na te houden. "Ze willen laten zien dat 'die trotse Amerikaanse grootmacht' toch maar even moet onderhandelen met 'het machtige Noord-Korea'."
Dan de 62-jarige Kim Dong Chul. Hij kreeg vorig jaar in maart een straf van tien jaar dwangarbeid. "Ondermijning van het regime", zo luidde de beschuldiging. De tot Amerikaan genaturaliseerde Zuid-Koreaan werd in oktober 2015 gearresteerd. Hij zou vier jaar eerder zijn benaderd door Zuid-Koreaanse agenten om te spioneren.
En drie jaar geleden werd Matthew Miller Todd aangehouden. Volgens Noord-Korea wilde de Amerikaanse toerist het land met een toeristenvisum binnenkomen, maar scheurde hij zijn visum ineens doormidden en schreeuwde hij dat hij asiel wilde.
Kenneth Bae werd in november 2012 in een Noord-Koreaanse cel gezet. Hij kreeg net als student Otto Warmbier vijftien jaar dwangarbeid opgelegd. Bae werd veroordeeld vanwege staatsondermijnende activiteiten. Noord-Korea heeft nooit bekendgemaakt wat de Amerikaan precies heeft gedaan. Samen met Matthew Miller Todd kwam hij in november 2014 vrij.
En ook Amerikaan Jeffrey Fowle zat dat jaar zes maanden vast. Hij was op vakantie in het Aziatische land. Noord-Korea nam het hem kwalijk dat hij een bijbel achterliet op een toilet in een nachtclub voor zeelieden in Chongjin.
In 2011 belandde ook een Nederlander in een Noord-Koreaanse cel. De Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl werd vastgezet op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. Hij mocht pas vertrekken nadat hij een verklaring ondertekende waarmee hij de beschuldigingen had toegegeven.