De paus tijdens toespraak in Rome
NOS NieuwsAangepast

Paus vergelijkt vluchtelingenkamp met concentratiekamp

"Veel vluchtelingenkampen zijn net concentratiekampen, vol met mensen die daar in de steek zijn gelaten." Paus Franciscus vergeleek vandaag in een toespraak in Rome de vluchtelingencentra in Griekenland met concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog.

'Overvolle vluchtelingencentra zijn net nazi-kampen'

Het lijkt wel alsof internationale akkoorden belangrijker zijn dan mensenrechten, ging hij verder. "Ik hoop dat de gastvrijheid van Lampedusa, Sicilië of Lesbos besmettelijk werkt en zich verspreidt naar het noorden. Het klopt, we zijn inderdaad een samenleving die deuren sluit voor migranten. Dat heet zelfmoord."

De paus zei verder dat immigratie in het belang van Europa is.

Vluchtelingenkamp op Griekse eiland Lesbos

Er wordt vaker aandacht gevraagd voor de omstandigheden op Lesbos. De situatie op de Griekse eilanden is volgens mensenrechtenorganisaties heel slecht. De Europese Commissie noemde de situatie eerder al "onhoudbaar". Migranten slapen in onverwarmde tentjes, veel vluchtelingen zijn ziek en er zijn te weinig middelen op de eilanden om beter te worden.

Het is de vraag hoeveel migranten er precies in Griekenland zijn. Volgens de regering zijn het er 62.434. De UNHCR schat dat aantal op 46.000.

Eerder ook al kritisch

Het is niet de eerste keer dat de paus kritiek uit op het vluchtelingenbeleid. Vorig jaar hield hij een kritische toespraak tijdens de uitreiking van de Europese vredesprijs de Karelsprijs. "Wat is er mis met je, humanistisch Europa, voorvechter van mensenrechten, democratie en vrijheid? Wat is er mis, bakermat van dichters, filosofen, kunstenaars, musici en schrijvers? Wat is er mis, moeder van naties, volkeren, grote mannen en vrouwen?"

Ook nodigde hij vorig jaar vluchtelingen uit voor zijn wekelijkse audiëntie. "Het zijn onze broeders en een christen sluit niemand buiten. Laat iedereen binnen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl