De Qatari's stappen na hun vrijlating in Baghdad in een vliegtuig
NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde royals Qatar vrij na lange en schimmige onderhandelingen

Na maandenlange, complexe onderhandelingen hebben kidnappers 26 Qatarese gijzelaars vrijgelaten. Onder hen zijn leden van de koninklijke familie. Zij werden anderhalf jaar geleden ontvoerd bij een jachtpartij.

Volgens ingewijden is de deal die is gesloten voor hun vrijlating een van de ingewikkeldste in jaren. Bij de onderhandelingen zou onder meer de evacuatie van Syriërs in oorlogsgebied en vrijlating van politieke gevangenen zijn bedongen, schrijven internationale media.

Met wie Qatar al die tijd onderhandelde, is niet duidelijk. De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nooit opgeëist. Volgens internationale media waren de kidnappers sjiitische militanten uit Irak.

De ontvoering

Zij zouden de Qatari's hebben ontvoerd uit een woestijnkamp in Zuid-Irak, dicht bij de grens met Saudi-Arabië. De groep van 26 was op dat moment op jachtreis. Onder de jagers zouden elf prominente leden van de familie al-Thani zijn geweest, die sinds de 19e eeuw aan de macht is in de oliestaat.

Na de ontvoering begonnen de onderhandelingen waarbij onder meer Iran en de sjiitische militante beweging Hezbollah betrokken zouden zijn geweest. Hun deelname aan deze gesprekken laat zien hoe verstrengeld de belangen van landen en groepen in het Midden-Oosten zijn.

De Qatari's stappen in het privévliegtuig dat hen naar huis zal brengen

Als tegenprestatie voor de vrijlating van de gijzelaars, eisten de andere partijen dat duizenden Syrische burgers geëvacueerd zouden worden. Het gaat om de inwoners van twee dorpen die werden belegerd door rebellen en twee dorpen die werden bestookt door regeringstroepen.

De evacuaties zijn vorige week begonnen, maar werden kort daarna alweer onderbroken na een aanslag op bussen met evacués. Afgelopen woensdag vertrokken opnieuw bussen uit de belegerde gebieden.

Politieke deals

In de onderhandelingen zou ook de vrijlating van 500 politieke gevangen door de Syrische regering zijn bedongen. Daarnaast zouden er miljoenen euro's zijn betaald aan de kidnappers en verscheidene milities in de regio. En volgens internationale media zijn er uit de gesprekken mogelijk nog meer politieke deals voortgevloeid.

Qatar ontkent dat de onderhandelingen rond de ontvoering iets te maken hebben met de ontwikkelingen in Syrië. De gesprekken hebben in ieder geval het door Qatar gewenste resultaat opgeleverd. De mannen zijn vrijgelaten in de Iraakse hoofdstad Baghdad en meteen met een privévliegtuig naar hun thuisland gevlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl