Getty Images

Honderdduizenden lhbt-video's (lesbienne, homo, biseksueel en transgender) zijn vanaf nu wel zichtbaar in een speciale modus van YouTube, die veel strenger kijkt naar video's, zegt moederbedrijf Google in een verklaring.

Het bedrijf kreeg vorig maand veel kritiek op het filter, dat bedoeld is voor gebruik op scholen en bibliotheken. Veel vloggers uit de lhbt-gemeenschap ontdekten dat video's waarin ze spraken over hun geaardheid niet terug te vinden waren in wat YouTube de beperkte modus noemt.

Eén van de vloggers die er vorige maand naar eigen zeggen last van had, is Bram de Wijs. De NOS vroeg hem of hij al verandering merkt. "Het is niet best, ik kan mijn hele kanaal weer niet vinden met de beperkte modus aan. En dezelfde video's zijn weer verdwenen," zegt De Wijs. Google zegt dat de wijzigingen nog worden doorgevoerd en er mogelijk pas dit weekend verschil te zien is.

Rolmodellen

In de lhbt-gemeenschap bestond de vrees dat door het filter scholieren die bijvoorbeeld uit de kast willen komen geen informatie kunnen vinden van vloggers, die voor hun juist rolmodellen kunnen zijn.

Het platform benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om "content van bepaalde individuen of groepen weg te filteren op basis van kenmerken als geslacht, genderidentiteit, politieke opvattingen, ras, religie of seksuele geaardheid".

YouTube belooft dat er vanaf nu in totaal twaalf miljoen video's extra zichtbaar worden in allerlei categorieën. Ook is het voor videomakers vanaf nu makkelijker om contact met YouTube op te nemen als ze het niet eens zijn met niet toelaten van een bepaalde video in de beperkte modus. Ten slotte zegt het platform meer duidelijkheid te willen geven over waarom bepaalde video's worden geweigerd.

STER reclame