1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Italiaanse premier: Turkije moet journalist vrijlaten

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Zelfs de Italiaanse premier Paolo Gentiloni bemoeit zich nu met de zaak van journalist Gabriele del Grande, die vastzit in Turkije. Hij roept Turkije met klem op om de journalist en filmmaker zo snel mogelijk vrij te laten. Del Grande werd begin deze maand bij de Turks-Syrische grens gearresteerd en zit sindsdien vast. Hij begon een hongerstaking uit protest tegen zijn detentie.

Documentairemaker Del Grande werd op 9 april aangehouden in de Turkse grensregio Hatay, waar hij naar eigen zeggen vluchtelingen interviewde. Maar volgens Turkije bevond Del Grande zich in een verboden militair gebied en had hij daar ontmoetingen met "terroristen".

Bijstand

Pas vandaag ziet Del Grande voor het eerst een advocaat. Mogelijk worden dan ook medewerkers van het Italiaanse consulaat tot hem toegelaten.

Del Grande is inmiddels overgebracht naar een detentiecentrum in de stad Mugla. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano heeft al met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu gesproken over de kwestie. "Ik heb hem met klem gevraagd Del Grande snel vrij te laten. Turkije mag hem ook niet langer rechtsbijstand weigeren", zei Alfano na afloop.

Accreditatie

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is Del Grande opgepakt in een gevoelig gebied. "Die grensstreek wordt door de Turkse autoriteiten beschouwd als een plek waar jihadisten samenkomen. Daar zijn ze heel nerveus over. Je krijgt onmiddellijk problemen als je daar als journalist wordt aangehouden en niet de juiste accreditatie hebt."

De aanhouding van de Italiaanse documentairemaker en het oplopende conflict met Italië over de zaak is ook in Turkije nieuws. Waagmeester: "De vraag wat Del Grande precies rond die grens deed, kan hem in de problemen brengen. Als hij probeerde daar illegaal Syrië binnen te komen, dan kan hij grote problemen verwachten."

Turkije is uiterst gevoelig voor beschuldigingen dat de Turkse rechtsstaat niet functioneert.

Lucas Waagmeester, correspondent Turkije

De vraag is in hoeverre Turkije de zaak op de spits wil drijven. "Er kan een zelfde rel uit ontstaan als we hebben gezien met Nederland in de aanloop naar het Turkse referendum. Turkije is uiterst gevoelig voor beschuldigingen dat de Turkse rechtsstaat niet functioneert."

Steeds vaker komen nu ook buitenlandse journalisten in de problemen door het werk dat ze in Turkije doen, stelt Waagmeester. "Er is een zekere willekeur. Sommige journalisten die in de problemen komen, zien nooit een aanklacht. Ze weten maanden later nog niet wat ze hebben misdaan."

Boek

De 34-jarige Gabriele del Grande is in zijn eigen land bekend door een blog en een aantal boeken over de migrantencrisis. Ook deed hij in Aleppo verslag over de gevolgen van de burgeroorlog. Op het eiland Lampedusa maakte Del Grande een documentaire over Palestijnse en Syrische vluchtelingen, die in Zweden hun huwelijk ensceneerden. Op dit moment werkt hij aan een boek over Syrische vluchtelingen. Daarvoor was hij in Turkije aan het werk.

In Italië zetten ook journalistenorganisaties zich in voor de vrijlating van Del Grande. Via sociale media wordt de hashtag #iostocongabriele (Ik ben met Gabriele) gebruikt. In Milaan en Pisa waren recent al protestbijeenkomsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl