Gabriele del Grande op het filmfestival van Venetië EPA

Italië heeft Turkije opgeroepen een Italiaanse journalist vrij te laten die sinds tien dagen vastzit. Gabriele Del Grande werd bij de grens met Syrië opgepakt. Hij was daar om onderzoek te doen voor een boek.

Collega's van de journalist lieten via Facebook weten dat Del Grande in hongerstaking gaat om te protesteren tegen zijn detentie.

De reden voor zijn arrestatie is niet duidelijk, maar volgens Del Grande heeft het met zijn werk te maken. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan te doen om hem vrij te krijgen.

Del Grande krijgt onder meer juridische hulp van Italië en heeft contact met het Italiaanse consulaat in Turkije. "Maar dat is niet genoeg", schrijft het ministerie in een verklaring. "We willen dat Del Grande vrijgelaten wordt."

Buitenlandse journalisten

Tientallen buitenlandse journalisten werden de afgelopen anderhalf jaar gevangengezet in Turkije. Vaak is de aanklacht onduidelijk.

Zo zat Dion Nissenbaum, correspondent voor The Wall Street Journal, eind vorig jaar drie dagen vast en werd hij uitgezet. Het is nog steeds niet duidelijk waarom.

STER reclame