ANP
NOS NieuwsAangepast

Zakenman Kouwenhoven krijgt 19 jaar voor wapenhandel in Liberia

Zakenman Guus Kouwenhoven moet 19 jaar de cel in voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar tegen Kouwenhoven geëist.

Kouwenhoven heeft in 2000 en 2001 wapens geleverd aan dictator Charles Taylor van Liberia, in ruil voor een voorkeursbehandeling van zijn houtkapbedrijf. Met de wapenleveranties schond hij het embargo dat was ingesteld door de Verenigde Naties.

Taylor voerde een jarenlange burgeroorlog, waarbij zo'n 150.000 mensen zijn gedood. Hij werd in 2003 afgezet en uiteindelijk veroordeeld tot 50 jaar cel.

Oorlogsmisdaden

Het gerechtshof in Den Bosch acht Kouwenhoven schuldig aan oorlogsmisdaden en wapenhandel. De rechter zei dat het belangrijk is om aan de slachtoffers en nabestaanden van de oorlog duidelijk te maken dat het handelen van de zakenman heel ernstig was.

De 75-jarige Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Om medische redenen was hij niet bij de behandeling van de heropende zaak in Den Bosch.

Het hof vindt de slechte gezondheid van de zakenman geen reden om hem niet naar de gevangenis te sturen. Het OM heeft opdracht gegeven om Kouwenhoven aan te houden. De zakenman is in het buitenland, waar is niet bekend. Volgens zijn advocaat Weski wil hij wel meewerken. Zij zegt dat Kouwenhoven in cassatie gaat.

Vrijspraak

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 tot acht jaar cel voor alleen wapensmokkel. Het hof sprak hem twee jaar later volledig vrij wegens gebrek aan bewijs. Dat was omdat veel getuigen tegenstrijdige en wisselende verklaringen hadden afgelegd.

Getuigen nu wel serieus genomen: waarom?

In 2010 bepaalde de Hoge Raad dat het beroep over moest. Het OM sprak met nieuwe getuigen die volgens de rechter dit keer wel met "consistent en betrouwbaar bewijs" kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl