ANP
NOS NieuwsAangepast

Woningcorporaties beloven twee keer zoveel sociale huurwoningen

Woningcorporaties bouwen vanaf volgend jaar twee keer zoveel sociale huurwoningen als in 2015. Het aantal stijgt naar 34.000 per jaar. Dat heeft koepelorganisatie Aedes bekendgemaakt. Gemeenten stellen hiervoor meer grond beschikbaar.

Meer bouwen is een van de punten van de Woonagenda die de corporaties hebben opgesteld. De opdracht is ervoor te zorgen dat mensen met lagere inkomens een passende en betaalbare woning krijgen.

Ook willen de corporaties ervoor zorgen dat er de komende kabinetsperiode 10.000 daklozen huisvesting krijgen. Door goedkope huurhuizen te bouwen moeten de groeiende problemen met daklozen op straat worden opgelost. Voorwaarde is wel dat deze groep goede zorg en begeleiding krijgt.

Duurzaam

Aedes zegt verder dat de nieuwe sociale huurwoningen energiezuiniger worden en betaalbaar blijven. Ook komt er maatwerk voor speciale doelgroepen. Dat zijn bijvoorbeeld oud-gedetineerden, ggz'ers, statushouders en ouderen. Er wordt bij de realisering van woningprojecten samengewerkt met gemeenten, huurdersorganisaties, zorgverleners en welzijnsinstellingen.

De corporaties beloven daarnaast dat hun woningen in 2050 allemaal CO2-neutraal zijn. Dat verbetert de betaalbaarheid voor de huurders, aldus Aedes. Er wordt versneld geïnvesteerd in zonnepanelen, warmtenetaansluitingen en isolatie.

Er wonen vier miljoen mensen in een huurwoning van een woningcorporatie. Daarnaast is er een lange wachtlijst van mensen die ervoor in aanmerking komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl