De illegale goudvissen in Veenendaal
NOS NieuwsAangepast

Veenendaler na uren bijna klaar met vangen goudvissen

Urenlang is Hans van Manen vandaag bezig geweest om zijn goudvissen uit het water te halen. En nu is hij bijna helemaal klaar. "Het is voor 99 procent afgerond", laat hij weten. Vorig jaar zette hij 280 goudvissen uit in De Brouwersgracht in Veenendaal, maar hij moest ze eruit halen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische Zaken wilde dat de goudvissen uit het water werden gehaald. Dat om te voorkomen dat de vissen eitjes leggen die via een rooster in de gracht in ander water in de buurt terecht kunnen komen. Als dat zou gebeuren, zouden de goudvissen bedreigend zijn voor het voortbestaan van de (inheemse) kroeskarpers.

Sleepnet

En dus haalt Van Manen zijn vissen eruit. Maar erg snel ging het vandaag niet, liet hij aan het einde van de middag aan RTV Utrecht weten. "Om zes uur komen er nog wat collega's bij en dan gaan we naast elkaar met een sleepnet staan en dan trekken we ze eruit. En dan is het gebeurd." En nu zijn ze dus bijna helemaal klaar.

Afgelopen jaar heeft Van Manen er hard aan gewerkt om de vissen te behouden. Maar het is hem niet gelukt. Tegen RTV Utrecht zegt hij dat hij er een beetje een triest gevoel bij heeft.

Toch heeft Hans van Manen wel iets bereikt. De meeste vissen, zo'n 200, mogen wel in het water blijven. "Het grote geluk is dat de goudwindes erin mogen blijven, want dat zijn geen exoten. Het feest in het water blijft dus", zegt hij.

Goudvissen uit Veenendaalse gracht gevist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl