Op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië worden al jaren migranten van boten gehaald
NOS Nieuws

'Het had het dodelijkste weekend in lange tijd kunnen zijn'

Het was weer eens alle hens aan dek, dit weekend op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië. Duizenden migranten probeerden daar dit weekend de oversteek naar Europa te maken. Alle hulpschepen in de regio werden opgeroepen, maar de Italiaanse kustwacht liet het afweten, klagen ngo's. Ze moesten uren wachten tot de Italianen hen en de migranten te hulp schoten.

"Sommige vluchtelingen zaten urenlang in slechte bootjes die aan het zinken waren", vertelt Jelle Goezinnen van de ngo Watch the Med. "Het is de eerste keer dat het meer dan 24 uur duurde voordat de kustwacht reddingsschepen stuurde."

Te weinig capaciteit

De ngo's waren, met een aantal marineschepen van het Europees Grenswachtagentschap Frontex, de enigen die de migranten van zee hebben gered. "Zeker acht mensen zijn daarbij gestorven, en er zijn ook mensen aangespoeld", vertelt Goezinnen.

Uiteindelijk zijn er 8500 migranten gered. "Het had echt het dodelijkste weekend kunnen zijn sinds een lange tijd. We hadden te weinig capaciteit om iedereen te helpen."

Volgens Goezinnen laat de Europese Unie, en daardoor ook Frontex, het afweten bij de reddingsoperaties. "In 2015 zeiden ze, na de ramp waarbij een schip zonk en 900 mensen omkwamen, dat ze de capaciteit voor reddingsoperaties gingen vergroten. Maar de inzet is nagenoeg gelijk gebleven."

Er is een welles-nietes spel aan de gang over wie wat aan het doen is op de Middellandse Zee.

Correspondent Rop Zoutberg

Het is een discussie die de laatste tijd vaak wordt gevoerd, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er is een welles-nietes spel aan de gang over wie wat aan het doen is op de Middellandse Zee."

Beschuldigen

Want de kustwacht wijst naar met een beschuldigend vingertje naar de ngo's en de ngo's weer terug naar de kustwacht. Momenteel wordt er een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd naar de ngo's. Ze zouden samenwerken met mensensmokkelaars en geld verdienen aan de reddingsoperaties.

"Maar de ngo's zeggen weer: 'wij doen al het vuile werk. Als wij niets doen, verdrinken de mensen'", vertelt Zoutberg. "Het is moeilijk om te zeggen wie gelijk heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl