Migranten uit Gambia die volgens Libië afgelopen week vrijwillig zijn teruggekeerd
NOS Nieuws

Bijna 100 bootvluchtelingen vermist voor de kust van Libië

Voor de Libische kust worden bijna 100 vluchtelingen vermist. Hun boot zonk in de buurt van Tripoli, heeft de kustwacht bekendgemaakt. Onder de vermisten zijn zeker 15 vrouwen en kinderen. 23 opvarenden konden worden gered. 

Volgens de overlevenden had de opblaasbare boot zo'n 120 mensen aan boord. Ze vertelden dat de bodem kapot was gegaan en dat de boot daarna zonk. 

Vertrekpunt

Libië is een belangrijk vertrekpunt voor migranten die hopen Europa via zee te bereiken. In de afgelopen drie jaar hebben naar schatting 150.000 mensen de oversteek gewaagd naar Italië. Daarbij zijn al veel mensen om het leven gekomen. 

Vaak worden de migranten door smokkelaars in opblaasbare boten van bedenkelijke kwaliteit geladen, in de verwachting dat ze in de internationale wateren wel worden opgepikt door reddingsboten of andere schepen. 

Sommige boten met migranten worden al eerder ontdekt door de Libische kustwacht. Die brengt ze dan terug. 

Exportverbod boten

In Duitsland gaan stemmen op de export van boten vanuit de Europese Unie naar Libië te verbieden. Het voorstel komt van Die Linke, de meest linkse partij in de Bondsdag. 

De regering ziet wel wat in zo'n ban. Het zou onderdeel kunnen zijn van een serie maatregelen om de migrantenstroom in te dammen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl