'Dit was de mooiste Amstel Gold Race in jaren'

ANP

De wielervolgers waren voorafgaand aan de Amstel Gold Race verdeeld. Zou een finaleronde zonder de kenmerkende Cauberg voor een actievere koers zorgen? De renners gaven zondagmiddag het antwoord door al op veertig kilometer van de streep de wedstrijd open te breken.

"Dit was de mooiste Amstel Gold Race in jaren", zegt NOS-commentator Gio Lippens enthousiast. Hij krijgt bijval van Danny Nelissen, die voor de wedstrijd nog sceptisch was. "De renners hebben de koers weer leuk gemaakt."

Nelissen: de koers is op een ander moment opengebroken
Danny Nelissen is blij dat de Amstel Gold Race eindelijk weer een spannende koers was. "Dit was de mooiste Gold Race in jaren."

Gaat koersdirecteur Leo van Vliet de slingers nu ophangen? "Nee, dat niet. Maar ik ben wel heel blij. Er is veel over gesproken en ik ben er een paar jaar mee bezig geweest. Wat is er dan mooier dan dat het uitkomt?"

"Er hing wat in de lucht", gaat Van Vliet verder. "De ploegleiders en renners zeiden van de week al tegen mij: wie gaat er hier nou wachten op een sprint? Je moet regelmatig veranderen om die computergestuurde renners aan het denken te zetten."

Zorgt de koersdirecteur volgend jaar weer voor vernieuwingen? "Nou, ik had nog wel een paar dingetjes..."

Sceptisch

"Wij journalisten waren sceptisch", vertelt Lippens over het ontbreken van de Cauberg in de finale. "Maar de ploegen hadden het in de dagen voor de koers al gezien: het zou vroeg openbreken. Verder was het voor alle renners onzeker wat voor koers er zou ontstaan."

"Van tevoren vond ik het eigenlijk wel jammer dat die Cauberg niet meer in de finale zit, maar dat is na deze koers helemaal niet zo erg. De Gold Race is ook een relatief jonge klassieker en daarin speelde de Cauberg lang niet altijd een cruciale rol. De finish is vaker verplaatst. Op deze manier lijkt de wedstrijd weer op de koers in de jaren dat de finish in Maastricht lag."

Gilbert de sterkste in Amstel Gold Race
De 52ste editie van de Amstel Gold Race bleef lang spannend. Uiteindelijk troeft de Belg Philippe Gilbert de Pool Michal Kwiatkowski af. Hij wint voor de vierde keer de enige Nederlandse klassieker.
1/2Gilbert de sterkste in Amstel Gold Race
Gilbert had een ander koersverloop verwacht
Net als in de Ronde van Vlaanderen was het Philippe Gilbert zelf die het initiatief nam. "Dat ligt mij het beste."
2/2Gilbert had een ander koersverloop verwacht