NOS WielrennenAangepast

Gilbert is Kwiatkowski te slim af in Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft twee weken na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen ook de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg van QuickStep klopte de Pool Michal Kwiatkowski (Sky), winnaar van Milaan-Sanremo en Strade Bianche, in de sprint en vierde z'n vierde zege in Limburg.

Gilbert de sterkste in Amstel Gold Race

Kwiatkowski sloot op de Keutenberg, de 32ste van in totaal 35 hellingen, aan bij een groep met Philippe Gilbert, José Joaquín Rojas, Sergio Henao, Ion Izagirre, Michael Albasini en Nathan Haas.

Na aanvallen van Kwiatkowski en later ook Gilbert haakten de vijf anderen af op de Bemelerberg. Kwiatkowski, winnaar in 2015, ging van ver de sprint aan. Te ver, zo bleek, want Gilbert counterde hem eenvoudig. De Zwitser Michael Albasini (Orica) werd derde.

Samenvatting Amstel Gold Race

In Maastricht begon het peloton rond 10.30 uur aan de Amstel Gold Race, met op het menu veel draaien en keren en 35 hellingen. Een vertrouwd parcours, maar met een andere finale, want dit keer was niet de Cauberg het laatste obstakel, maar de Bemelerberg, met daarna nog 7,5 kilometer naar de meet in Berg en Terblijt.

Opmerkelijk genoeg lieten Nederlandse kanshebbers als Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema (in voorbereiding op de Giro) en Robert Gesink verstek gaan. Wout Poels en Pieter Weening meldden zich af vanwege blessures.

Nederlanders in beeld

Lars Boom en Tim Ariesen gaven in elk geval nog kleur aan de vlucht van de dag. Met tien anderen reden ze een groot deel van de 261 kilometer lange koers aan de leiding.

Met nog 39 kilometer te gaan werd Fabien Grellier als laatste vluchter opgepakt, waarna Tiesj Benoot de aanval opende op de Kruisberg (de 29ste van in totaal 35 hellingen).

Benoot trekt ten aanval op de Kruisberg, Lindeman kan mee

Bert-Jan Lindeman, Gilbert, Henao, Rojas, Albasini, Izagirre en Haas sprongen mee met Benoot, die even later na een val moest passen. Lindeman haakte voorin af op de verschrikkelijk steile Keutenberg (tot 22%) en op die helling vond juist oud-winnaar Kwiatkowski aansluiting.

Er bleven voorin zeven man over en kort daarachter probeerden onder anderen Alejandro Valverde en Greg Van Avermaet het toen nog kleine gaatje te overbruggen. Maar steun kregen ze niet en zij zagen tot hun leedwezen de marge almaar groeien.

Cauberg

Toen de Cauberg voor de derde keer bedwongen was en er nog maar één klim te gaan was in de vijfiten kilometer tot de streep, werd duidelijk dat de winnaar gevonden moest worden onder de zeven leiders.

Oud-winnaars Gasparotto en Kreuziger onderuit

De achtervolgers, zonder de oud-winnaars Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto (valpartijen), raakten steeds verder achterop. Na aanvallen van Kwiatkowski en Gilbert moesten de anderen een gaatje laten. Al snel hadden de Pool (winnaar in 2015) en de Belg (winnaar in 2010, 2011, 2014) een onoverbrugbare marge gerealiseerd.

Kwiatkowski ging van ver de sprint aan, maar met de wind op kop bleek dat een misrekening te zijn. Gilbert kon het gat van vier fietslengtes simpel overbruggen.

  • NOS
    De toptien van de Gold Race

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl