1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Karzai haalt uit naar Afghaanse president en VS

De Afghaanse oud-president Karzai heeft felle kritiek op zijn opvolger, president Ghani. Dat Ghani toestemming aan de Verenigde Staten heeft gegeven voor het gebruik van de grootste conventionele bom noemt hij "verraad".

De VS gooide donderdag de 'moeder van alle bommen' op een gebied met IS-strijders in de oostelijke provincie Nangarhar. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn bij het bombardement bijna honderd mensen omgekomen. "Hoe kun je toestaan om je land te bombarderen met een apparaat dat net zo sterk is als een atoombom?", zegt Karzai in een interview. "Geen Afghaan met zelfrespect zou dat doen. Hij is een verrader, een verrader."

Karzai stelt dat de aanwezigheid van Islamitische Staat voor het Amerikaanse leger een excuus is om zijn land te gebruiken als laboratorium. De oud-president zegt dat hij van plan is om op te staan tegen de Verenigde Staten. Hoe hij dat wil doen, zegt hij niet.

In bedekte termen heeft de Afghaanse regering gereageerd op het interview van Karzai. "Iedere Afghaan heeft het recht om zijn mening te geven. We hebben hier vrijheid van meningsuiting", verscheen op het Twitteraccount van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl