NOS NieuwsAangepast

VS gooit 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan

De Verenigde Staten hebben in Afghanistan de grootste niet-nucleaire bom ooit gedropt, ook wel de 'Mother Of All Bombs' genoemd. Doelwit waren tunnels van terreurgroep IS in Achin in de provincie Nangarhar, niet ver van de Pakistaanse grens.

Het Pentagon gebruikte de bom, de GBU-43, weleens in een testsituatie maar niet eerder "in een gevechtssituatie". Het explosief bevatte ruim 10 ton aan explosieven. Wat het resultaat is van het bombardement, is nog onduidelijk.

Hier zie je de bom tijdens een oefening

Het is ook onduidelijk of president Trump persoonlijk toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de bom. Op de vraag of hij de aanval geautoriseerd heeft, zegt hij tegen een CNN-journalist: "Iedereen weet precies wat er gebeurt. Dus, wat ik doe is het autoriseren van ons leger. We hebben ze totale autorisatie gegeven, en dat is wat ze doen."

Bronnen vertellen CNN dat de Amerikaanse generaal Nicholsen, die de leiding heeft over de troepen in Afghanistan, de opdracht heeft gegeven, maar dat het onduidelijk is of Trump vooraf over het plan is geïnformeerd.

De bom werd ontwikkeld tijdens de oorlog in Irak in 2003, maar nooit gebruikt tijdens gevechten. De bom is meer dan tien keer zo groot als de nummer twee in het rijtje der grootste bommen, maar een kleintje vergeleken bij nucleaire wapens. 

Zelfs de kleinste nucleaire bom is nog altijd flink zwaarder dan de GBU-43, zegt de Amerikaanse nucleaire onderzoeker Hans Kristensen tegen NBC. "De kleinste nucleaire bom bevat meer dan 300 ton aan explosieve kracht, deze bom slechts 10 ton. Hij komt niet eens in de buurt. Zelfs de grootste conventionele bom die we aan een vliegtuig kunnen hangen is dus minuscuul."

Met de kracht van die kleinste nucleaire bom kan een volledig stadscentrum worden weggevaagd. Ironisch genoeg wordt er op de dag dat de GBU-43 gedropt is, gesproken in de VS over de bouw van kleinere nucleaire bommen. "Er zijn mensen die dat willen", zegt Kirstensen. "In dit geval vond Amerika dat een conventionele kanjer voldoende was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl