Niet alle Koreanen zijn bezorgd over de 'heel gevaarlijke situatie'

Aangepast
EPA

Het is een hectische tijd in op Koreaanse schiereiland, zegt Yoon Kim bij Radio EenVandaag. Maar grote zorgen over de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea maakt de mede-eigenaar van restaurant Korea in Amstelveen zich niet. "Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat de Zuid-Koreanen zich niet echt bedreigd voelen door Noord-Korea."

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste dagen hoog opgelopen. De VS heeft marineschepen naar de regio gestuurd en sluit militaire actie niet uit als Noord-Korea de kernproef doorzet die het land zou voorbereiden.

Noord-Korea viert morgen de Dag van de Zon, de geboortedag van Kim Il-sung, de grondlegger van de communistische staat. Satellietfoto's lijken erop te wijzen dat in een testgebied alles in gereedheid wordt gebracht om een proef te houden.

De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Pyongyang niet "met de armen over elkaar blijft zitten" als de VS besluit om militair in te grijpen.

Amstelveen kent een grote Koreaanse gemeenschap. De Koreaanse Nederlanders hopen dat het niet tot een militaire confrontatie komt. "Het is niet goed om Noord-Korea onder druk te zetten", zegt een vrouw in een Koreaanse winkel in Amstelveen tegen EenVandaag. "President Kim Jong-un is een slechte man, maar vechten is niet goed. Veel mensen in Zuid-Korea willen vooral een hereniging met het noorden."

CNN en de BBC schetsen een veel ernstiger beeld dan wat je ziet in Zuid-Korea.

Yoon Kim, mede-eigenaar Koreaans restaurant

Maar in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul beheersen niet alleen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea het nieuws, zegt restauranteigenaar Yoon Kim. Het land is ook in de ban van de presidentsverkiezingen in mei die volgen op de afzetting van president Park. "Het televisienieuws, niet alleen in Nederland, maar ook bij CNN en de BBC, schetst een veel ernstiger beeld dan wat je ziet in Zuid-Korea."

Hij maakt zich wel zorgen over de bevolking van Noord-Korea. Yoon Kim heeft er zelf ook familie wonen. Zijn grootouders vluchtten tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50 vanuit Pyongyang, nu de hoofdstad van Noord-Korea, naar het zuiden. "Mijn opa had acht kinderen. Drie van hen hebben het zuiden weten te bereiken."

Over het lot van de andere vijf, die achterbleven in het noorden, weet Yoon Kim niets. "Niet alleen mijn familie, maar heel veel Koreaanse families lijden onder de situatie. Uiteindelijk behoren we tot hetzelfde volk."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Terugblik: Koreaanse oorlog

Het kan zijn dat Koreanen in Nederland zich niet allemaal even druk maken, maar in Zuid-Korea zijn sommige mensen wel degelijk nerveus, zegt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen. "Ik heb met mensen gesproken in Seoul, en die maken zich grote zorgen. Als je gewoon je boodschappen doet en voor je kinderen zorgt, begrijp ik best dat je er niet dagelijks mee bezig bent. Maar de mensen die ik sprak, zijn er wel elke dag mee bezig."

Volgens militair expert Van Kappen is de kans op een confrontatie vrij groot, vooral omdat er in de VS ernstige zorgen zijn over de nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea. "Dit is de grootste bedreiging voor de wereldvrede op dit moment, veel gevaarlijker dan wat zich in het Midden-Oosten afspeelt. Het is echt een heel gevaarlijke situatie. Je hebt een onvoorspelbare leider in Noord-Korea, die leeft in zijn eigen vacuĆ¼m. En president Trump en de Chinese leider Xi Jinping zijn ook geen open boek."

Van Kappen houdt zijn hart vast voor een militaire confrontatie. "Noord-Korea heeft raketten, maar er staan ook zo'n duizend stukken artillerie opgesteld in de bergen die zo Seoel kunnen bereiken. Dat is een miljoenenstad. Als het losbarst, kan het een slachting worden."

STER Reclame