1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Geert Wilders maakt lokale start in Rucphen

Partijleider Geert Wilders heeft ook in de Brabantse gemeente Rucphen zijn PVV geïntroduceerd, vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De PVV zit in Den Haag en Almere al in de raad, maar wil de volgende keer in zestig gemeenten meedoen.

Wilders hoopt in maart op gemeentelijk niveau dezelfde percentages te halen als bij de landelijke verkiezingen in gemeenten als Rucphen, Spijkenisse, Edam-Volendam, Nieuwegein, Vlaardingen, Zoetermeer en Schiedam.

In Rucphen (tussen Roosendaal en Breda) haalde de PVV bij de landelijke verkiezingen 40 procent en de VVD 20 procent. In de gemeenteraad is de VVD nu met 40 procent de grootste, gevolgd door de Rucphense Volkspartij met 33 procent.

In de gemeente is niet iedereen ervan overtuigd dat de PVV er op lokaal niveau makkelijk de grootste wordt. De kandidaten van de lokale partijen zijn bekender en vertrouwder en vaak maatschappelijk betrokken, wordt gezegd.

Formatie

Politiek verslaggever Ron Fresen van de NOS zegt dat de lokale initiatieven van de PVV landelijke betekenis hebben. "Gemeenteraadsverkiezingen zijn voor de partijen van levensbelang. Daar bouw je namelijk aan je basis."

De raadsverkiezingen zijn nog ver weg, maar ze zitten ongetwijfeld in het achterhoofd van de onderhandelaars in Den Haag, zegt Fresen. "Concurrentie van de PVV zal van invloed zijn op de bereidheid bij de VVD en het CDA om met GroenLinks afspraken te maken over bijvoorbeeld vluchtelingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl