Wilders op campagne in Heerlen
NOS NieuwsAangepast

PVV wil in zestig gemeenten meedoen aan verkiezingen

De PVV wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in ruim zestig gemeenten meedoen. De partij heeft een lijst opgesteld van beoogde gemeenten. Voorwaarde is dat er voldoende geschikte kandidaten worden gevonden. 

Partijleider Wilders zegt dat er ook lokaal behoefte is aan een sterke PVV. "De opmars van de PVV zet door. We zijn inmiddels de tweede partij van Nederland."

Hij roept PVV'ers in de gemeenten waar de partij in de raad wil op om zich als kandidaat te melden. 

Speerpunten

De PVV zit nu alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad. Wilders had al gezegd dat hij het aantal raadszetels volgend jaar fors wil uitbreiden. Zaterdag maakte hij bekend dat de PVV in ieder geval in Rotterdam meedoet.

Wilders richt zich bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 vooral op gemeenten waar de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen goed heeft gescoord. Het gaat onder meer om Arnhem, Schiedam en Spijkenisse. 

Ambitie

Wilders wil zich behalve in Rotterdam, niet actief bemoeien met de lokale afdelingen. De selectie van de kandidaten wordt een taak van PVV'ers in Provinciale Staten. "Als wij kunnen helpen, dan graag, maar we gaan het niet allemaal vanuit Den Haag regelen." Wilders erkent dat er ook kandidaten doorheen kunnen glippen die niet geschikt zijn. Hij houdt er rekening mee dat het wel een keer mis zal gaan, maar volgens hem is het nodig om risico's te nemen.

Op de door de PVV gepubliceerde lijst staat ook de gemeente Edam-Volendam. Daar zijn in verband met de fusie met toenmalige gemeente Zeevang eind 2015 nog raadsverkiezingen gehouden. De volgende zijn pas in 2022, niet in 2018.

PVV wil in 60 gemeenten deelnemen

Topdown

"Wilders zet een stap waarbij hij de regie uit handen geeft. Dat is een hele stap voor een partij die topdown is ingericht", zegt directeur Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. De PVV heeft geen leden, buiten Geert Wilders zelf, en heeft ook geen partij-afdelingen waar leden in kunnen spreken. 

"Het is wel opmerkelijk dat de PVV deze stap zet. Eerder zette Wilders in op een beheerste groei van de partij. Een uitbreiding van twee naar zo'n zestig gemeenten is fors. In de gemeenten heb je snel tussen de 15 en 25 mensen nodig die zich inzetten voor de partij. Dat is een forse kwantitatieve uitbreiding, waarbij je niet altijd weet of je de juiste kwaliteit binnenhaalt."

Rotterdam

"In Rotterdam vist de PVV electoraal in dezelfde vijver als Leefbaar Rotterdam, dat er al in het college zit", merkt onderzoeker dr. Bert van den Braak van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) op. In de gemeenteraad is Leefbaar Rotterdam nu de grootste met veertien zetels. "Het is niet zo dat er in deze electorale hoek meer kiezers bijkomen, dus het is nog spannend wat daar gaat gebeuren."

Volgens Van den Braak wordt het voor de PVV een uitdaging om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden. Maar door in meer gemeenten actief te worden, maakt de partij zich in elk geval zichtbaarder. "De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen vielen voor de PVV toch iets tegen. Veel kiesgerechtigden zien dat de partij nergens echt meedoet."

Extreem-rechtse standpunten

"Wilders kondigde afgelopen najaar al aan om mee te willen doen in meer gemeenteraden", vertelt politiek historicus Koen Vossen, eerder het boek 'Rondom Wilders: portret van de PVV' schreef. "Mij verbaast het dat hij niet mee wil doen op plekken waar je de PVV juist zou verwachten, denk aan Spijkenisse en Roermond. Dat hij niet meedoet in steden als Nijmegen, Utrecht en Amsterdam verbaast me juist niet. Hij heeft daar buiten in bepaalde gebieden, zoals Amsterdam-Noord, niet veel te winnen. Maar één grote vis zit er wel bij, en dat is dus Rotterdam."

Ook Vossen twijfelt aan de haalbaarheid om voldoende gekwalificeerde kandidaten aan te trekken. "Het is moeilijk te zeggen of het kansrijk is om in zestig gemeenten mee te doen. De PVV is een gesloten bolwerk. Het risico is dat de partij mensen aantrekt met extreem-rechtse standpunten." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl