Sylvana Simons voor de rechtbank in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Sylvana Simons: ze moeten begrijpen wat ze hebben gedaan

"Ik ben hier omdat ik wil laten zien dat Sylvana Simons een mens van vlees en bloed is." Dat zei Sylvana Simons vanmiddag tijdens de rechtszaak in Amsterdam, waar 22 verdachten terechtstaan voor het bedreigen en discrimineren van haar. Onder hen is de maker van het beruchte filmpje waarin Simons' hoofd is gemonteerd op lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen.

"Hoe leggen de verdachten aan hun kinderen uit dat ze niet mogen pesten als ze zelf wel beledigen en opruien?", vraagt Simons zich af.

De advocaten van de verdachten beschuldigden het Openbaar Ministerie van "cherry picking" in de zaak. Volgens hen heeft het OM de verdachten willekeurig gekozen. Ze willen dan ook dat de zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Het OM legde uit dat Simons heel veel uitlatingen over zich heen heeft gekregen. Met een deel daarvan heeft Simons zich bij het OM gemeld. Het OM heeft daaruit een selectie gemaakt op basis van twee criteria: geweld en geweld plus racisme. De rechter sluit zich daarbij aan en stelt dat het OM bevoegd is om te selecteren.

Zwarte Piet

Ook de verdachten kwamen aan het woord. Sommigen brengen hun uitspraken in verband met de zwartepietendiscussie. Een van hen zegt op te komen voor "mijn vriend Zwarte Piet" en vindt dat de rechter "drama maakt".

Over deze bedreigingen buigt de rechter zich

Twee andere verdachten zeggen uit emotie te hebben gehandeld. "Ik voel me beroerd. Ik ben wel wakker geschud", zegt een van hen. De andere zegt niet te weten waar, wanneer en in welke context hij zijn uitspraak "Afschieten dat wijf" heeft gedaan.

Een andere verdachte zegt dat hij nervositeitsklachten heeft door de zaak. Hij slikt daar medicijnen voor en vreest voor zijn baan.

Simons zei in de rechtszaal dat ze het wrang vindt dat de verdachten de zaak niet-ontvankelijk wilden laten verklaren, om zo onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Het raakt haar persoonlijk dat ze het 'gelijkheidsbeginsel' inzetten om haar recht om haar mening te geven te beperken.

Ze reageert ook op de verdachte die bang is zijn baan kwijt te raken. "Ik ben alles al kwijt. Wie wil er nog een presentatrice die wordt gereduceerd tot aap of bungelend lijk?"

Simons hoopt dat er in de straffen die de rechter kan opleggen een element van bewustwording zit, "zodat ze begrijpen wat ze hebben gedaan. Ik hoop dat ze dan begrijpen wat de impact is en in de toekomst beter zullen handelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl