Minister Kaya in discussie met de politie die haar om haar papieren vraagt
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister daagt Nederland voor rechter om uitzetting

De Turkse minister van Familiezaken Kaya daagt de Nederlandse staat voor de rechter vanwege haar uitzetting op 12 maart. Haar advocaat Ejder Köse bevestigt het bericht hierover in het AD

Volgens Köse heeft zijn cliënte nooit op schrift een officiële bevestiging gekregen dat ze is uitgezet omdat ze in strijd handelde met de Vreemdelingenwet. Kaya werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Ze blijft erbij dat haar uitzetting onrechtmatig was. 

Kaya arriveerde op zaterdagavond 11 maart in Rotterdam om een toespraak te houden over het Turkse referendum over een uitbreiding van de macht van president Erdogan. Nederland had laten weten dergelijke campagne-achtige bezoeken van Turkse bewindslieden ongewenst te vinden. 

Daarom werden die dag al de landingsrechten ingetrokken van het vliegtuig waarmee de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu naar Nederland wilde komen om zijn landgenoten toe te spreken.  

Sociale media

Het consulaat had Kaya's komst niet aangekondigd bij de gemeente Rotterdam, maar volgens burgemeester Aboutaleb had de consul wél via sociale media Turkse Nederlanders opgeroepen om naar het consulaat te komen. 

Aboutaleb verbood minister Kaya het consulaat binnen te gaan. Na urenlange onderhandelingen over haar vertrek werd ze midden in de nacht naar de grensovergang met Duitsland geëscorteerd. Officieel is ze als ongewenst vreemdeling uitgezet. Het bezoek van Kaya was "in deze context onverantwoord", zei premier Rutte naderhand.  

"Er is een paardemiddel uit de kast gehaald, ik zou zelfs willen zeggen een olifantsmiddel, om de crisis te bezweren", zegt Kaya's advocaat. "Daarom willen wij dat die ongewenstverklaring, áls die ook echt is afgegeven, wordt opgeheven."  

Ruwe behandeling

Na haar terugkeer in Turkije zei Kaya dat Nederland haar van haar fundamentele rechten had beroofd. Ook zou de Rotterdamse politie haar gevolg ruw en grof hebben behandeld.  

Turkije heeft de Nederlands diplomatieke posten in het land gesloten en eist excuses van Nederland voor het optreden tegen Kaya. Premier Rutte blijft echter achter zijn beslissing staan. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl