Panda's hebben de voorkeur voor zo'n tien bamboesoorten
NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen over de panda's Wu Wen en Xing Ya

Ze dragen de naam Wu Wen en Xing Ya, de twee reuzenpanda's die woensdag van China naar Nederland vliegen en in het Ouwehands Dierenpark gaan leven. Wu Wen betekent 'mooie, krachtige wolk' en Xin Ya is een 'elegante ster'.

Vijf vragen over de nieuwe bewoners van het dierenpark in Rhenen.

Waarom vinden we panda's zo schattig?

Video's van panda's kunnen op YouTube steevast rekenen op miljoenen views. Een video van panda's spelend in een dierentuin in China bijvoorbeeld: ruim 15 miljoen weergaven.

Bioloog Jelle Reumer begrijpt wel waarom de dieren een vertederend effect hebben. Hij verwijst naar de Oostenrijkse zoöloog Konrad Lorenz, die onderzoek deed naar 'schattigheid'. 

Als je zo'n diertje ziet, schiet het oxytocine-niveau in je lichaam omhoog.

Bioloog Jelle Reumer

"Grote ogen, korte neusjes en ronde vormen", legt Reumer uit. "Dat zijn de eigenschappen die vertedering oproepen. Het is de reden waarom we bijvoorbeeld pasgeboren kittens schattiger vinden dan katten. Het is genetisch bij ons geprogrammeerd. Als je zo'n diertje ziet, schiet het oxytocine-niveau in je lichaam omhoog. Het hormoon dat een rol speelt bij gevoelens van plezier. Dat geldt voor iedereen, je kan er niks aan doen."

Als je de kans krijgt om panda's eens te knuffelen, dan raadt bioloog Midas Dekkers dat af om te doen. "Ze hebben hele scherpe tanden waarmee ze op bamboe kunnen kauwen. Diezelfde tanden hebben ze al een paar keer in hun verzorgers gezet", zegt Dekkers.

Kunnen panda's overleven in het wild?

"Ja", zegt bioloog Reumer. "Het enige gevaar voor de dieren is dat hun leefomgeving wordt aangetast. Door de bouw van bijvoorbeeld snelwegen verdwijnen bamboebossen. En juist van bamboe leven de dieren." 

Panda's zijn evolutionair namelijk een beetje een loser.

Bioloog Reumer

Als die bossen verdwijnen, sterven ze uit, zegt Reumer. "Een panda is evolutionair namelijk een beetje een loser. Ze passen zich niet aan aan nieuwe omstandigheden, terwijl andere dieren dat wel doen. Ze kunnen in principe vlees eten, hun spijsverteringsstelsel is daarop ingesteld. Maar ze doen het niet."

In het wild kunnen de dieren zich prima voortplanten, aldus Reumer. In gevangenschap hebben ze minder zin om zich voort te planten, maar in het wild doen ze dat sneller.

Waarom geeft China de panda's aan Nederland?

Het Ouwehands Dierenpark is een jaar of vijftien bezig geweest om de twee panda's naar Nederland te krijgen. Het heeft veel gesprekken en lobbyen gekost waar zelfs Nederlandse premiers een rol bij hebben gespeeld. 

"Het is een teken van vertrouwen en vriendschap als China de zeldzame dieren aan een land uitleent", legt China-correspondent Marieke de Vries uit. "Het is ook een kwestie van de lange adem. De Chinezen overleggen namelijk alleen met iemand van gelijk niveau. Het is niet zo dat als een directeur van een dierenpark uit Nederland naar China belt, die kan onderhandelen met de Chinese regering. Het Ouwehands Dierenpark had daar ook de Nederlandse overheid voor nodig." 

Van geven is overigens ook geen sprake. De Chinezen geven de panda's in 'bruikleen' en de dieren moeten jaarlijks worden betaald. Het is overigens niet de eerste keer dat China reuzenpanda's uitleent aan Nederland. Safaripark Beekse Bergen had de primeur. In 1987 had het park vier maanden lang twee reuzenpanda's op bezoek.

Rong-Rong en Chuan-Chuan in Beekse Bergen, 30 jaar geleden

Hoe duur zijn de panda's?

Het Ouwehands Dierenpark krijgt de twee panda's cadeau van China, maar niet zomaar. Er hangt wel een flinke prijskaart aan de komst van de dieren. Zo moet het dierenpark ieder jaar een miljoen dollar betalen aan China. Dat geld gebruikt China weer om de diersoort te behouden door middel van bijvoorbeeld onderzoek.

Het dierenpark heeft ook aanpassingen moeten doen om ervoor te zorgen dat de dieren hier kunnen leven. De kosten daarvoor waren zeven miljoen euro.

En natuurlijk moet er ook bamboe zijn. De twee panda's gaan zo'n 500 tot 600 kilo per panda per week eten, zo zegt een bamboeverbouwer tegen RTV Utrecht. De panda's zijn ook nog eens fijnproevers. Van alle bamboesoorten die er zijn, eten ze er ongeveer tien.

Het dierenpark liet eerder al weten de kosten van de toegangskaarten te gaan verhogen om zo de kosten voor de panda's te kunnen dekken. Hoe duur de kaarten worden, is nog niet bekend. 

Hoe komen de panda’s naar Nederland?

Vanuit het Chinese dierenpark, waar de twee panda's verblijven, vliegen de panda's woensdag naar Nederland. De panda's worden vervoerd in twee speciale containers waarvan één wand doorzichtig is. Vervolgens worden de containers vervoerd in een vrachtwagen naar de Chinese stad Chengdu waar ze overnachten.

In Chengdu worden Wu Wen en Xin Ya op het vliegtuig naar Amsterdam gezet. Ze vliegen niet alleen, maar worden begeleid door een speciale 'dierensteward'. Ook hun twee Chinese verzorgers en hun twee nieuwe Nederlandse verzorgers gaan mee op reis. Tijdens de vlucht is de laadruimte waar de dieren zitten gewoon toegankelijk en kunnen ze bijvoorbeeld gevoerd worden met bamboe. Eerdere ervaringen lieten zien dat de panda's snel in slaap vallen als ze het geluid van de motoren van het vliegtuig horen.

In Nederland verblijven de twee panda's kort in het Dierenhotel op Schiphol. Daarna vertrekken ze naar Rhenen, waar ze eerst een paar weken in quarantaine moeten. Waarschijnlijk tussen de vier tot zes weken. Daarna mogen de dieren pas voor het eerst naar buiten.

Panda's: het vertrek uit China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl