De Russische hoogspringster Maria Koetsjina viert in augustus 2015 haar wereldtitel in Peking
NOS Sport

IAAF laat zeven Russische atleten aan wedstrijden deelnemen

De IAAF heeft zeven Russische atleten toestemming gegeven als 'neutrale' atleet deel te nemen aan internationale wedstrijden.

De zeven hebben volgens een herzieningscommissie van de IAAF, waarin ook de Nederlandse Sylvia Barlag zitting heeft, aangetoond dat ze niets te maken hebben met het systematische dopinggebruik door atleten in Rusland.

In 2015 kwam een groot dopingschandaal in de atletiek aan het licht in Rusland. De Russische atletiekbond werd daarop geschorst door de IAAF en Russische atleten werden uitgesloten van internationale wedstrijden. Ze ontbraken daardoor vorig jaar bij de EK in Amsterdam en bij de Olympische Spelen in Rio.

Tien aanvragen gehonoreerd

Ruim honderd Russische atleten hebben inmiddels bij de IAAF een herziening van hun schorsing aangevraagd. Van die aanvragen zijn er dit jaar tien toegewezen. Zeventien verzoeken zijn in 2017 afgewezen. 

Na Angelika Sidorova, Aleksej Sokirskii en Kristina Sivkova mogen nu ook Ilja Moedrov, Sergej Sjoebenkov (wereldkampioen 110 meter horden), Olga Moellina, Jana Smerdova, Maria Koetsjina (wereldkampioene hoogspringen 2015), Sergej Sjiribokov en Daniil Tsiplakov in actie komen.

Klokkenluidster Joelija Stepanova en Darja Klisjina, die in de VS traint, kregen al veel eerder groen licht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl