Hongaarse president houdt omstreden onderwijswet niet tegen
De president van Hongarije heeft een omstreden wet bekrachtigd waardoor de Soros-universiteit waarschijnlijk snel moet sluiten. De afgelopen tijd waren er massale protesten tegen de wet. Gisteren nog betoogden tienduizenden mensen in Boedapest.
De betogers, onder wie veel studenten en hoogleraren, hadden hun hoop gevestigd op president Janos Ader om de wet ongrondwettig te verklaren, maar dat is dus niet gebeurd. In de wet staat dat onderwijsinstellingen die vanuit het buitenland worden gefinancierd dicht moeten tenzij ze ook in 'het land van herkomst' actief zijn.
Volgens president Ader is de wet niet strijdig met de wettelijke vrijheid van academisch onderzoek en ook niet met internationale wetgeving. Hij heeft de regering-Orbán gevraagd om te overleggen met buitenlandse leerinstellingen in Hongarije om het academische onderwijs en onderzoek niet in gevaar te brengen.
George Soros
De vooraanstaande CEU-universiteit is in 1991 opgericht en betaald door de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros. Na de val van het communisme wilde Soros het democratische gedachtengoed in de voormalige eenpartijstaat verspreiden met behulp van de nieuwe onderwijsinstelling.
Premier Orbán en de meerderheid van het Hongaarse parlement zijn niet gediend van Soros' ideeën over democratie en mensenrechten, en willen de universiteit met 1400 studenten uit meer dan honderd landen sluiten.
Soros' financiering van instellingen die zich inzetten voor open grenzen voor vluchtelingen staat bovendien haaks op het beleid van Orbán om de grenzen dicht te houden voor vluchtelingen.
Ook buiten Hongarije wordt geprotesteerd tegen de dreigende sluiting van de CEU-universiteit. Honderden universiteiten uit de hele wereld en ook Nobelprijswinnaars hebben de regering in Boedapest gevraagd van het voornemen af te zien.