EPA
NOS NieuwsAangepast

Israël sluit grens met Egypte vanwege dreiging terrorisme

Israël heeft een belangrijke grensovergang met Egypte gesloten. Het gaat om de overgang bij de kustplaats Taba, in de Sinaï-woestijn. De regering zegt dat er aanwijzingen zijn dat militanten in het gebied aanslagen willen plegen op Israëlische toeristen.

De grensovergang werd enkele uren voor het begin van de Pesach-vakantie gesloten. Tijdens die vakantie trekken veel Israëliërs naar de Egyptische kust in de Sinaï. "Veel mensen reizen dan via Taba", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Zij noemt de sluiting van de grenspost een zware maatregel.

De overgang blijft wel open voor Israëliërs die terug willen reizen. Maar waarschijnlijk weten weinig toeristen dat ze gevaar lopen, zegt Van Hoogstraten. "Telefoons hebben een slecht bereik in de Sinaï-woestijn."

LocalFocus
De grensovergang bij Taba

De sluiting van de grensovergang volgt een dag na bomaanslagen op koptische kerken in Egypte. Na de aanvallen riep Israël zijn staatsburgers op terug te keren en geplande reizen naar Egypte af te zeggen.

Volgens de Israëlische regering zijn in de Sinaï steeds meer militanten actief die banden hebben met Islamitische Staat. Omdat de terreurgroep terrein verliest in Irak en Syrië zouden IS-strijders zich richten op andere gebieden.

Kort nadat de grenspost was dichtgegaan, ging in Zuid-Israël het luchtalarm af vanwege een raketaanval. Het projectiel kwam terecht in een open veld, er raakte niemand gewond. Volgens het leger werd de raket afgevuurd vanuit de Sinaï. Het is niet duidelijk of de aanval iets te maken heeft met de sluiting van de grenspost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl