ANP
NOS NieuwsAangepast

Bijna de helft Turkse Nederlanders stemt in referendum

Bijna de helft van de Turkse Nederlanders heeft een stem uitgebracht in het referendum over de wijziging van de grondwet in Turkije. Zo'n 250.000 Turkse Nederlanders waren stemgerechtigd, 118.322 mensen maakten daar gebruik van door in Amsterdam, Deventer of Den Haag te stemmen. Dat meldt het Turkse consulaat in Rotterdam. 

De opkomst in Nederland komt uit op ongeveer 47 procent. De meeste mensen stemden in Den Haag (49.424), gevolgd door Amsterdam (40.134). 

De vorige keer dat Turkse Nederlanders hun stem konden uitbrengen lag de opkomst iets lager. In 2015 maakten 110.000 mensen in Nederland gebruik van hun stemrecht voor de Turkse parlementsverkiezingen. 

Hoge opkomst België

In België lag de opkomst hoger. Daar gingen volgens de Belgische afdeling van de Unie van Europese Turkse Democraten 81.000 van de 137.000 stemgerechtigden naar de stembus. Officiële cijfers zijn daar nog niet bekendgemaakt. 

In Turkije is het referendum komende zondag. Het draait om de vraag of president Erdogan meer macht krijgt ten opzichte van het Turkse parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl