Haarhuis stoorde zich meer aan publiek dan aan losgeslagen Dzumhur

Aangepast
Paul Haarhuis ANP Pro Shots

Na de Davis Cup-winst van Nederland op Bosnië-Herzegovina sprak iedereen schande van het gedrag van Damir Dzumhur. Hij schold in zijn partij tegen Robin Haase op alles en iedereen, maar daar kon captain Paul Haarhuis zich na afloop niet meer over opwinden.

"Ik heb dat niet als onsportief ervaren. Het was in het heetst van de strijd en hoort bij de Davis Cup", liet hij weten. "Het zit ook in het karakter van die jongen, dus dan kan je het ook verwachten."

Publiek was vervelender

Op een gegeven moment richtte de woede van Dzumhur zich op Haarhuis, omdat hij in de ogen van de Bosniër de arbiter wilde beïnvloeden. "Zo is hij, daar moet je je voor kunnen afsluiten. Ik heb me daar niet aan gestoord en Robin ook niet. Wel aan het publiek."

Met veel tumult leidt Haase Davis Cup-team naar winst

Wat was daar dan mee? "Continue bleven ze bewust klappen als Robin wilde serveren. Of ze lieten een flesje vallen. Of ze begonnen te praten. Daar stoorde ik me wel aan, maar ook aan de umpire die daar niets aan deed."

Te netjes in Nederland

Het was dus een heksenketel in Bosnië-Herzegovina. "Daar verbazen wij ons dan over omdat we in Nederland eigenlijk veel te netjes zijn. Die sfeer en de invloed van het publiek, dat ontbreekt er bij ons weleens aan."

Met de overwinning, die volgens Haarhuis door al het tumult "extra goed smaakt", dwong Nederland een play-off voor promotie de wereldgroep af. Dinsdag wordt bekend wie de tegenstander is.