Bloemen op een geïmproviseerde herdenkingsplek in het centrum van Stockholm

Verdachte Stockholm is in beeld geweest bij geheime dienst

De verdachte die vastzit voor de terreuraanslag in Stockholm is in beeld geweest bij de Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst. De chef van die dienst heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. Het gaat om een 39-jarige man uit Oezbekistan die in Zweden woont.

De chef zei niet wat de reden was dat de verdachte in het verleden in beeld was. Wel zei hij dat de dienst niet heeft vastgesteld dat de man banden met extremisten had. Het hoofd van de politie, ook aan het woord op de persconferentie, kenschetste hem als een "marginaal figuur".

De Oezbeek wordt ervan verdacht dat hij gisteren met een gestolen vrachtwagen inreed op winkelend publiek. Zeker vier mensen kwamen om het leven en vijftien mensen raakten gewond. In de loop van de avond, nadat de politie zijn signalement had verspreid, werd hij aangehouden. 

Bomtas

Media melden dat er een plastic tas met een bom in de cabine van de vrachtwagen is gevonden. De politie zei op de persconferentie dat er iets gevonden is, maar wilde niet zeggen wat.

De verdachte zwijgt, maar de autoriteiten zijn er vandaag meer van overtuigd geraakt dat ze de dader te pakken hebben. "Niets wijst erop dat we de verkeerde te pakken hebben", zei de hoofdcommissaris.

Vannacht meldden Zweedse media dat in de zaak een tweede arrestatie was verricht, maar daarover werd op de persconferentie niets gezegd. 

De hoofdcommissaris wilde verder geen details kwijt over het onderzoek. Dat gaat op volle kracht door, zei hij. Hij vroeg burgers waakzaam te blijven. De politieaanwezigheid op drukke plaatsen is opgevoerd.

Een vrouw herdenkt de slachtoffers in het centrum van Stockholm

De Zweedse premier Löfven zei vanmiddag dat de Zweden over de aanslag heen moeten zien te komen. "Het leven moet doorgaan", zei hij.

Zijn regering heeft voor maandag een dag van nationale rouw aangekondigd. Om 12.00 uur wordt een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslag.

De Zweedse koning Carl Gustaf breekt een officieel bezoek aan Brazilië af. Kroonprinses Victoria legde vanmorgen bloemen op de plek van de aanslag.

Zweedse kroonprinses legt bloemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl