ETA heeft laatste wapens ingeleverd
De Baskische afscheidingsbeweging ETA zegt de laatste wapens te hebben ingeleverd. Vanaf nu gaat de militante beweging verder als ongewapende organisatie.
ETA had nog twaalf geheime wapendepots in Frans-Baskenland. De exacte locaties zijn nu via tussenpersonen doorgegeven aan de Franse autoriteiten.
Correspondent Edwin Winkels maakt nog wel een voorbehoud met betrekking tot de ontwapening: "Je moet altijd afwachten hoe eerlijk de vroegere terroristen zijn." De politie vermoedt dat een aantal ETA-leden die in de jaren 80 zijn gearresteerd, zelf kuilen hebben gegraven om wapens in te verstoppen. "Ze weten nu echt niet meer waar dat precies was", zegt Winkels.
Rondom de ontwapening is een grote bijeenkomst gepland in het Franse Bayonne, die de hele dag duurt. Maar volgens Winkels leeft het niet meer zo onder de bevolking: "Het is geen voorpaginanieuws, omdat er al zeven jaar geen aanslagen meer zijn. De angst voor die terreur bestaat niet meer."
Tegenprestatie
In 2011 kondigde ETA al een staakt-het-vuren af. Vorige maand werd duidelijk dat ETA de wapens definitief wilde neerleggen. Volgens Winkels hoopt de ETA dat de regering de gevangen ETA-leden als tegenprestatie voor de ontwapening, naar gevangenissen in de buurt overplaatst. De regering had deze mensen bewust aan de andere kant van het land gevangen gezet, om het verzet te breken.
Het lijkt er volgens Winkels niet op dat de Franse en de Spaanse regering hier gevoelig voor zijn. "Frankrijk en Spanje hebben altijd gezegd dat ze niet met deze terroristen onderhandelen. Ze willen dat ETA niet alleen ontwapent, maar zichzelf ook opheft."
De ETA is opgericht in 1959. De beweging strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk.
Door schietpartijen en bomaanslagen kwamen in tientallen jaren meer dan achthonderd mensen om het leven. Vooral in de jaren 80 vielen veel slachtoffers door aanslagen.