NOS NieuwsAangepast

Voor wie nemen de formatie-onderhandelaars hun telefoon op?

Honderden organisaties en hun lobbyisten schreven de afgelopen weken brieven naar informateur Edith Schippers in de hoop de formatie te beïnvloeden. Maar niet iedereen hoeft een brief te sturen. Tientallen organisaties hebben politici en oud-politici in hun bestuur of raad van toezicht voor wie een telefoontje met de onderhandelaars volstaat.

Welke (oud)-politici zitten er dicht op het vuur van de onderhandelingen? Voor welke bedrijven en organisaties nemen de onderhandelaars hun telefoon op? Een overzicht van het netwerk van organisaties en bedrijven die het oor hebben van de formerende partijen.

Voor veel van deze organisaties en bedrijven staat er deze formatie wat op het spel. Zo zal een nieuw kabinet naar verwachting het wetsvoorstel indienen dat moet voorkomen dat KPN, met financieel directeur Jan Kees de Jager (CDA) en commissaris Jolande Sap (GroenLinks), door een overname in buitenlandse handen terechtkomt. KPN is overigens tegen dat voorstel.

Werkgeversorganisaties Bouwend Nederland, met voorzitter Maxime Verhagen (CDA), en FME, met voorzitter Ineke Dezentjé Hamming (VVD), willen dat het kabinet het ontslagrecht versoepelt en zorgt voor een minder lange doorbetaling bij ziekte. En de VO-raad, met voorzitter Paul Rosenmöller (GroenLinks), wil dat middelbare scholen veel meer maatwerk aan leerlingen kunnen bieden, zodat leerlingen vakken kunnen volgen op verschillende niveaus.

Jesse Klaver

Veel sectoren hebben wel een of meer partijprominenten in de top van bedrijven of in de raden van toezicht. Met name de zorg en het onderwijs zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook de cultuursector en omroepen hebben niet te klagen over hun politieke netwerk.

Opvallend is dat de vakbonden, die vooral banden hebben met PvdA en SP, niet in het overzicht staan. Dat wil niet zeggen dat ze meer op afstand staan. Zo was kersvers VVD-Kamerlid Dennis Wiersma voorzitter van FNV Jong, en was Jesse Klaver tot 2010 voorzitter van de CNV Jongeren. En CNV-voorzitter Maurice Limmen was ooit raadslid voor het CDA in Amsterdam.

Het CDA levert niet alleen veel wethouders en burgemeesters, maar is duidelijk ook de partij die het grootste netwerk heeft in het maatschappelijk middenveld. Het grote verschil met de VVD wordt mogelijk mede veroorzaakt doordat het CDA de afgelopen periode niet heeft geregeerd en daardoor veel oud-bewindslieden had die beschikbaar waren voor maatschappelijke functies.

De enkele partijprominenten bij GroenLinks die in het overzicht staan, zijn vooral actief bij niet-commerciële organisaties. Oud-partijleider Jolande Sap en oud-Kamerlid Kees Vendrik zijn daar de uitzondering. Sap is commissaris bij KPMG en KPN. Vendrik werkt als hoofdeconoom bij Triodos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl