Reuters

De politie van Stockholm verdenkt de man die gisteravond werd opgepakt van het plegen van de aanslag. Hij wordt gezien als degene die de vrachtwagen bestuurde en vier mensen doodreed in de Zweedse hoofdstad. De man wordt officieel verdacht van het plegen van een terreurdaad.

De Zweedse publiek omroep zegt op basis van meerdere bronnen bij de politie dat in de truck een plastic tas met een bom is gevonden. Een woordvoerder van de politie wil dat niet bevestigen.

De man die als de dader van de aanslag wordt beschouwd, is de man met capuchon die gistermiddag op een foto werd verspreid. "Zweedse media melden dat een 39-jarige man uit Stockholm is, die geboren is in Oezbekistan. Hij zou voordat hij in de truck is gesprongen het gebied hebben verkend. Dat is nog niet door de politie bevestigd", zegt correspondent Rolien Creton.

Afgelopen nacht werd volgens Zweedse media in een buitenwijk in het noorden van Stockholm een tweede verdachte opgepakt. "Hij zou banden hebben met de eerste man die is aangehouden. Dat is nog niet bevestigd door de Zweedse politie. We weten dus nog heel weinig over die tweede verdachte."

De politie heeft vannacht invallen gedaan in enkele appartementen. "Daarbij werd dus de tweede verdachte opgepakt, maar het is onduidelijk of er nog meer handlangers zijn", zegt Creton.

Grenscontroles

Zweden heeft aangekondigd dat de grenscontroles worden aangescherpt. "Het land had in 2016 al grenscontroles ingevoerd, vanwege de grote vluchtelingenstroom waar het land weinig controle op had."

De komende tien dagen zal die controle nog meer worden aangescherpt. "Zo wil de politie zich ervan verzekeren dat mogelijke daders het land niet ontvluchten", zegt Creton.

Bij de aanslag met de vrachtwagen zijn vier mensen omgekomen en vijftien mensen gewond geraakt. Tien gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

Onderzoek politie Stockholm gaat verder

STER reclame