De zwaarbeschadigde vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd, werd vannacht weggesleept AFP

De Zweedse politie heeft in het noorden van Stockholm een tweede verdachte gearresteerd in verband met de aanslag van gisterenmiddag in de Zweedse hoofdstad, waarbij een vrachtwagen inreed op een warenhuis

Dat meldt de Zweedse publieke omroep SVT op basis van politiebronnen. De politie zelf wil dit echter nog niet bevestigen en spreekt tegenover het Duitse persbureau DPA van een "gerucht".  

De tweede verdachte, die zou zijn opgepakt in het stadsdeel Hjulsta, zou banden hebben met een andere man die al vast zit in verband met de aanslag. Niet bekend is of de chauffeur van de truck hier bij is.

De man met de capuchon Politie Zweden

De eerste verdachte werd gisteravond aangehouden in de plaats Marsta, 40 kilometer ten noorden van Stockholm. Hij zal voorlopig niet vrijkomen, liet de Zweedse politie vannacht weten op haar website

Het zou gaan om de man met capuchon op een foto die gistermiddag is verspreid. Hij wordt nu officieel beschuldigd van een terroristisch misdrijf en moord; tegen hem geldt de zwaarst mogelijke verdenking die het Zweedse strafrecht kent.

Deze verdachte viel op door zijn gedrag in een winkel. Volgens de Zweedse krant Expressen kon hij pas na een achtervolging met 10 tot 15 politieauto's worden aangehouden. Volgens Zweedse media is de man 39 en komt hij uit Oezbekistan.

Hij werd gezocht omdat hij in de buurt van het warenhuis was gezien nadat de truck de winkelpui had geramd. Volgens een woordvoerder van de politie is de bestuurder na zijn daad weggevlucht van het winkelcentrum. De plaats van de aanslag blijft voorlopig afgezet.

Doden en zwaargewonden

Vrijdagmiddag reed een vrachtwagen in op een warenhuis op Drottninggatan, een drukke winkelstraat in het centrum. Volgens de politie zijn hier zeker vier doden bij gevallen. Er zijn vijftien gewonden, van wie er enkele in kritieke toestand zouden verkeren.

De Zweedse politie over de gearresteerde verdachte

De Zweedse premier Löfven zei vanmiddag dat alles erop wijst dat het om een terroristische aanslag gaat. Hij herhaalde dat vanavond op een persconferentie. De premier heeft grenscontroles aangekondigd, die nog door het parlement goedgekeurd moeten worden.

De politie is voorzichtiger, maar zegt een aanslag niet uit te sluiten. Vooralsnog is het dreigingsniveau in Zweden niet aangepast. De inlichtingendiensten overleggen hier nog over.

Premier Löfven over de aanslag

STER reclame