Trump en Xi praten in de tuin van Mar-a-Lago AFP

De Chinese president Xi heeft zijn bezoek aan de VS afgesloten. De ontmoeting werd vooraf gezien als een belangrijke lakmoesproef voor de onervaren president Donald Trump, maar de gesprekken werden uiteindelijk totaal overschaduwd door de Amerikaanse aanval op Syrië.

Er stonden veel onderwerpen op de agenda waar beide landen het grondig over oneens zijn, zoals het Amerikaanse handelstekort met China, Chinese inmenging in de Zuid-Chinese Zee en het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Xi en Trump spraken vooral af daar verder over te blijven praten, concrete uitkomsten werden nauwelijks gemeld.

Ik denk dat veel dingen die mogelijk fout hadden kunnen gaan zullen worden opgelost.

President Trump

"We hebben veel voortgang geboekt in onze relatie met China. President Xi en ik hebben een uitstekende band", zei Trump in een kort gesprek met de pers. "Ik denk dat veel dingen die mogelijk fout hadden kunnen gaan zullen worden opgelost."

Details gaf de Amerikaanse president verder niet. Xi zei dat er gewerkt was aan onderling vertrouwen en begrip.

Samenwerken en overleg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei later dat China de dreiging onderkent die uitgaat van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Xi zou herhaald hebben dat hij vindt dat het schiereiland kernwapenvrij moet zijn. Beide landen willen daaraan samenwerken.

Amerika kreeg ook toezeggingen over de handel met China. Beide landen spraken af dat ze binnen honderd dagen afspraken gaan maken over een betere importverdeling.

Xi arriveerde donderdag op Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Trump in Florida. Op de eerste avond van het bezoek, kort nadat de twee presidenten samen gedineerd hadden, viel het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis aan, als vergelding voor een gifgasaanval. Xi heeft niet in de openbaarheid gereageerd op die aanval.

STER reclame