De Unox-fabriek van Unilever in Oss
NOS NieuwsAangepast

Kabinet probeert Unilever in Nederland te houden

Premier Rutte en minister Kamp van Economische Zaken praten met de top van Unilever om het bedrijf in Nederland te kunnen houden. Unilever denkt erover een van de twee hoofdkantoren, in Rotterdam en Londen, af te stoten. 

"Unilever heeft echt wortels in Nederland", zei minister Kamp bij nieuwszender BNR. "Ik denk dat het goed is om de voordelen van Nederland voor Unilever goed in beeld te brengen. Daar zullen we de komende tijd zeker mee doorgaan."

Vijandige overname

Unilever heeft hoofdkantoren in Londen en in Rotterdam omdat het een Brits-Nederlands concern is. Het bedrijf is na een dreiging van een vijandige overname bezig met een nieuwe strategie om te bewijzen dat het concern het zelfstandig heel goed doet.

"Het zijn gewoon zakelijke afwegingen", zegt Kamp. "Dat vind ik prettig want in zakelijke afwegingen komt Nederland er altijd goed uit. En als we ons nog op onderdelen kunnen verbeteren dan doen we dat."

Brexit

Het feit dat Groot-Brittannië midden in de brexit zit en het concern bij een verhuizing naar Londen een onzekere toekomst tegemoet gaat, is ook een plus voor Nederland, zegt Kamp. 

De plannen voor één hoofdkantoor zijn bekendgemaakt met andere strategische plannen zoals het verkopen van de margarine-divisie, waaronder Blue Band, Becel en Zeeuws Meisje.

De plannen zijn bedoeld om aandeelhouders meer rendement te bieden. Als Unilever dat waarmaakt, is het minder interessant voor aandeelhouders om hun aandelen te verkopen. Dan is een nieuw overnamebod op Unilever ook verder weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl