Toerist op Turks vliegveld (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Turkse Nederlanders kunnen Turkije niet uit door uitreisverbod

Meerdere Turkse Nederlanders mogen Turkije niet verlaten. Het gaat om mensen die kritisch zijn over de regering van president Erdogan. Bronnen melden aan de NOS dat het om zeker tien en mogelijk zelfs honderd mensen gaat. Van een Turkse Nederlander is bekend dat hij het land al maanden niet uit kan.

Het gaat in veel gevallen om mensen die op vakantie of familiebezoek waren. Tegen een aantal mensen loopt een juridische procedure. 

Uitreisverbod voor aantal Turkse Nederlanders in Turkije

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er contact is met mensen die problemen hebben om naar Nederland terug te keren, maar wil geen aantallen noemen.

Het ministerie heeft contact opgenomen met de Turkse autoriteiten over het uitreisverbod. Mensen die dat willen kunnen bijstand krijgen van de Nederlandse ambassade in Ankara en bij het consulaat-generaal in Istanbul.

"Persoonlijk heb ik dit op hoog politiek niveau aangekaart", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Op verzoek van de mensen die het aangaat, werkt Buitenlandse Zaken in discretie aan een oplossing. Ik wil dat de mensen in kwestie snel duidelijkheid krijgen en desgewenst naar Nederland kunnen."

Gülenbeweging 

Er zijn verschillende redenen waarom Turkse Nederlanders Turkije niet mogen verlaten. In een aantal gevallen gaat het om mensen die in verband worden gebracht met de Gülenbeweging, die er door de Turkse overheid van wordt beschuldigd achter de couppoging van vorig jaar juli te zitten. 

Ook Turken met een dubbele nationaliteit uit andere Europese landen hebben problemen om vanuit Turkije terug naar huis te keren. Zo zijn er ten minste tien, en mogelijk tientallen Duitsers die zich hebben gemeld. Van Zwitserland is bekend dat twee mensen met de Zwitserse nationaliteit het land enige tijd niet konden verlaten. Maar zij zijn inmiddels weer vertrokken uit Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl