Reizigers op een Turks vliegveld (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

'Je mag niet naar huis', hoorde hij in Turkije. Nu is Samir doodsbang

Twee maanden geleden reisde Samir naar Turkije om zijn familie te bezoeken. Een paar dagen lang was hij in het land en bezocht hij familieleden. Na die paar dagen ging hij naar het vliegveld om terug naar Nederland te reizen. Maar daar kreeg Samir te horen dat hij het land niet mocht verlaten. Sindsdien zit hij vast in Turkije.

Samir moest zich melden bij de officier van justitie, kreeg hij te horen. Daar moest hij een verklaring afleggen. Vervolgens werd hem verteld te wachten tot zijn zaak aan de beurt zou komen.

Maar de zaak is nog steeds niet voorgekomen, en Samir is niet de enige waarbij dit gebeurt. Hij is doodsbang. Een tijdje geleden zocht hij contact met een kennis in Nederland. Die probeert hem nu te helpen.

Gülen-aanhanger

Tot die tijd blijft Samir bij zijn familie, want hij heeft geen andere keuze. Hij was een prominent aanhanger van Fethullah Gülen, die door Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging in Turkije vorig jaar juli. En als je een Gülen-aanhanger bent, ben je ook een terrorist, zegt Turkije. Dus mag je het land niet uit.

Mensen om mij heen zijn bang. Ze denken: gaat Turkije mij ook oppakken?

Selli Altunterim

Verslaggever Selli Altunterim van het Radio 1-programma Nieuws & Co kwam achter het nieuws nadat hij contact had met de kennis die Samir probeert te helpen. Altunterim vertelt dat hij de angst voor Turkije bij steeds meer Turkse Nederlanders terugziet. 

"Mensen om mij heen zijn bang. Ze denken: gaat Turkije mij ook oppakken? Ze durven niet meer naar Turkije te reizen." Vooral na dit nieuws denkt Altunterim dat veel Turkse Nederlanders niet meer naar het land zullen gaan. "Maar we zullen het zien, want het is bijna zomervakantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl