De familie van Mitch Henriquez was "teleurgesteld en geïrriteerd" toen het nieuwe rapport uitkwam.
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank wil nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Mitch Henriquez

Er moet nieuw onderzoek gedaan worden naar de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechtbank laten weten bij een zogenoemde pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen twee agenten begint pas in november. 

Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is een rapport van een forensisch arts dat de verdediging onlangs naar de rechtbank stuurde. Daarin staat dat Henriquez waarschijnlijk niet is omgekomen door een nekklem, maar door een hartstilstand als gevolg van hartritmestoornissen. 

De rechtbank vindt daarom dat er nieuw onderzoek moet komen. Dat zal echter wel veel tijd in beslag nemen, omdat de onderzoeker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die dat onderzoek gaan doen het hele dossier door moet nemen.   

Vertraging

Het Openbaar Ministerie betreurt dat de zaak vertraging oploopt, maar is het met de rechtbank eens dat nieuw onderzoek noodzakelijk is. Het wordt de verdediging niet kwalijk genomen dat ze het rapport laat hebben ingebracht. 

De advocaat van de agenten zegt dat ze het ook niet eerder hadden kunnen doen. Terwijl het door hun aangevraagde onderzoek liep, was niet duidelijk of de uitkomst wel in het belang van de verdediging zou zijn. Als dat niet het geval was geweest, dan was het hele rapport niet aan de rechtbank gestuurd. 

Verlof

De advocaat van de familie van de Arubaan Henriquez vindt het uitstel erg vervelend. Nabestaanden hebben volgens hem verlof gekregen om naar Nederland te komen om de zaak bij te wonen. Het is volgens hem nog maar de vraag of dat in november weer mogelijk is. 

Hij herhaalde ook de oproep om de namen van de agenten die bij de dood van Henriquez betrokken waren bekend te maken. Verder noemde hij de rechtszaak een "spookproces".  

De familie van Henriquez liet eerder weten "teleurgesteld en geïrriteerd" te zijn over het nieuwe rapport. Ze hebben het gevoel dat er alles aan gedaan wordt om de rechtszaak te vertragen. Ze geven aan weinig vertrouwen meer te hebben in de rechtsgang en een eerlijk proces.   

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl