De raadszaal van de gemeente Rotterdam
NOS Nieuws

PVV wil de gemeente in, dus dat wordt werven en selecteren

In ruim zestig gemeenten wil de PVV volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. En dus moeten er kandidaten worden geworven. Inmiddels heeft de partij alleen al in Zuid-Holland honderden aanmeldingen ontvangen, zegt het Zuid-Hollandse PVV-Statenlid Jeffrey Rijken. 

Sommigen hebben volgens Rijken politieke ervaring, anderen niet. Met alle mensen gaat de partij in gesprek. "Kijken wat voor vlees we in de kuip hebben; wat we ermee kunnen en of ze geschikt zijn. En of ze weten wat er van ze verwacht wordt."

Of de partij de rotte appels eruit kan halen? "Dat staat helaas niet op iemands voorhoofd geschreven", zegt hij. "Dat is het risico van iedere partij of werkgever die mensen aantrekt: soms trek je de goede aan, helaas ook wel eens de verkeerde."

Het klasje

Als beide partijen het daarna zien zitten, gaan ze door naar 'het klasje'. Daar worden ze getest op kwaliteit en kennis, zegt Rijken. "In dat klasje volgt een soort natuurlijk selectieproces: als mensen het niet goed doen, kunnen ze op een lagere plek op de lijst belanden, of we bedanken."

Het selecteren is ontzettend belangrijk, zegt Bert van den Braak van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) van de Universiteit Leiden. "Goede kandidaten zijn mensen met kennis en met belangstelling voor het gemeenteraadswerk. Om die te vinden, moet je een netwerk hebben. Omdat de PVV geen leden heeft, moeten die onder vertrouwelingen en sympathisanten worden gevonden. En dat is nog niet zo makkelijk."

Toch noemt hij het kansrijk dat er voldoende mensen worden gevonden en dat de PVV in een aantal gemeenten kan meedoen. Van den Braak denkt dat het voor veel mensen aantrekkelijk is om gemeenteraadslid te worden. "Maar je moet mensen hebben die betrouwbaar zijn. En gemeenteraadslid zijn kost veel tijd. En je wil niet dat er mensen zijn die ruzie maken, weglopen of nooit komen. Daar zit dus de grote uitdaging."

Welke mensen zich aanmelden? "Vooral mensen die zich zorgen maken over hoe het in hun gemeente gaat", zegt PVV-Statenlid Rijken. "Die zien dat hun eigen stad en wijk verandert en 'verislamiseert'. Die mensen voelen zich vaak niet thuis bij de plaatselijke partijen, en sluiten zich dan bij ons aan."

Bij de PVV in Zuid-Holland hebben sommige mensen al gehoord dat ze niet welkom zijn. "Zoals mensen met een fout verleden", zegt Rijken. "Daar hebben we nee tegen gezegd. We selecteren mensen ook op wat ze in het verleden hebben gezegd, en deze sloten niet aan bij wat we willen."

Belangstellenden worden gewaarschuwd dat ze moeten weten waar ze aan beginnen. Dat de PVV een partij is met een leider die permanent wordt beveiligd. "Je moet je goed realiseren dat je als publiek persoon negatieve reacties kan ontvangen, en bij ons is dat helaas soms in de vorm van geweld."

En dat het invloed kan hebben op je carrière. "Er zijn genoeg werkgevers die geen PVV'er als werknemer willen hebben, omdat het volgens hen een negatieve uitstraling voor het bedrijf kan hebben."

De PVV ging eerst naar de provincie, nu naar de gemeente. Er zijn partijen die dat juist andersom doen.

Bert van den Braak, Universiteit Leiden

De beslissing van de PVV om bij de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen, kan in sommige gemeenten tot een concurrentiestrijd leiden met bestaande partijen, zegt Van den Braak. "Partijen met hetzelfde gedachtegoed. Neem Leefbaar Rotterdam: die vissen toch ook in dezelfde vijver denk ik."

Volgens hem is de stap van de landelijke politiek naar het lokale bestuur een ontwikkeling die niet vaak voor komt. "De PVV is in de Tweede Kamer ontstaan, en gaat nu steeds verder het land in. Eerst naar de provincie, nu naar de gemeente. Er zijn partijen die dat juist andersom doen: de SP is eerst lokaal geworteld, en is nu landelijk." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl