Wordt Turkse grondwet democratischer of niet? Kiezers zijn verdeeld
Is de gewenste grondwetswijziging van president Erdogan nou goed of slecht voor Turkije? Deskundigen en analisten kunnen erover zeggen wat ze willen: vanaf vandaag zegt de Turkse gemeenschap in Nederland ja (evet), of nee (hayir). We vragen bij de stembureaus in Deventer en Den Haag waar Turkse Nederlanders op stemmen en waarom.
"Ik vind Erdogan een goed man", zegt een jongen met een Chicago Bulls-pet op. Hij heeft zojuist ja gestemd. "Ik hoop op minder aanslagen, want Erdogan komt op voor zijn volk." Meer Turkse Nederlanders bij het Haagse stembureau vinden dat de president zich de afgelopen jaren al heeft bewezen. Hij en zijn AK-partij doen het goed, zeggen ze, de economie is gegroeid, dus waarom zo veel kritiek?
"Turkije moet niet als een familiebedrijf worden bestuurd", zegt een man met een dochtertje in zijn armen bij het Amsterdamse stembureau. "De economie groeit wel, maar de kwaliteit van mensenrechten daalt." Voor hem reden genoeg om hayir te stemmen.
Een Rotterdammer denkt er ook zo over: "Om de democratie en vrijheid te handhaven heb ik 'nee' gestemd. Ik heb veel familie in Turkije, daarom wil ik dat een parlement het land bestuurt en niet slechts één man." Een man uit Delft vreest dat bij een overwinning van Erdogan hetzelfde staat te gebeuren. "Alle macht van het land moet niet bij een man terechtkomen."
Volgens een Turks-Nederlandse vrouw is een sterke leider veel beter dan verschillende partijen die elkaar kunnen tegenwerken. Ze stemt dan ook voor de nieuwe grondwet ('ja'), die in haar ogen veel democratischer is. "Er komen regels bij waardoor je als burger meer inspraak hebt in alles. En dat is heel erg belangrijk."
Niet iedereen wil voor de camera vertellen of hij de nieuwe grondwet steunt. "Dat had ik ook niet gezegd na de Tweede Kamerverkiezingen", zegt iemand lachend. Een andere Turkse Nederlander benadrukt dat hij vooral het moment van het referendum slecht vindt. "We hebben net een couppoging gehad en het is nog te onrustig om zo'n referendum te houden."
Een vrouw uit Voorburg vreest voor groeiende verdeeldheid als Erdogan het referendum wint. "Ik ga daar niet mee akkoord. Koerden, Turken of Alevieten; het maakt niet uit. We zijn gezamenlijk één en dat wil ik zo houden."