ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Bedreiger burgemeester Gilze en Rijen toch vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat wapenhandelaar Jan B. toch vervolgen voor het bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. Dat meldt Omroep Brabant

B. had het OM gevraagd hem niet langer te vervolgen voor de bedreiging, omdat hij eerder dit jaar al is veroordeeld tot lange celstraffen voor wapenhandel en het laten verdwijnen van een lijk. 

Ophef

De officier van justitie was het daarmee eens en B. leek daardoor vrijuit te gaan voor het bedreigen van de burgemeester. De beslissing van het OM leidde tot verontwaardigde reacties, ook bij de burgemeester zelf. 

"Het is een premie voor bedreiging. Als je toch al misdaden pleegt, kun je bedreiging er gewoon bij doen. Je wordt toch niet gestraft", was de reactie van Boelhouwer twee weken geleden. 

'Onbegrijpelijk'

De rechtbank is het met Boelhouwer eens en draagt het OM op de zaak alsnog te bekijken. De rechter noemt de houding van het OM 'onbegrijpelijk' en stelt dat de belangen van het slachtoffer ernstig geschonden zijn. 

Het OM heeft aangegeven de herkansing met beide handen aan te grijpen. Jan B. zal zich daarom alsnog moeten verantwoorden voor de bedreiging. 

Beveiliging

Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 beveiliging omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. hem iets aan wilde doen. 

B. was boos over een controle op zijn boerderij in het Brabantse Hulten.

Advertentie via Ster.nl